Ruža Tomašić (Foto: Josip Regovic/PIXSELL)
Ruža Tomašić (Foto: Josip Regovic/PIXSELL) Foto: Josip Regovic/PIXSELL

U Hrvatskoj kontroverzne izjave Ruže Tomašić oko ustaškog režima ne nailaze na široku osudu pa su tim povodom odlučili oštro reagirati iz Centra Simon Wiesenthal.


Izraelski Centar Simon Wiesenthal najoštrije je osudio nedavne izjave novoizabrane europarlamentarke Ruže Tomašić, u kojima je ona izrazila simpatije prema ustaškom pokretu te se tek djelomično distancirala od Ante Pavelića, vođe NDH u periodu Drugog svjetskog rata, čiji je režim počinio genocid protiv Srbam Židova i Roma.

Vezani članci Kada će biti otkriven Spomenik žrtvama Holokausta? Zatajeni Zagreb - Crna Katica i predivan park koji skriva mračnu tajnu: ''Do prije nekoliko godina ni policija nije znala...'' Slika nije dostupna Stierovo ministarstvo o tužbi žrtava režima NDH

U izjavi koju je objavio direktor za odnose s istočnom Europom dr. Efraim Zuroff, Centar je pozvao sve vodeće političke čelnike u hrvatskoj da službeno odbace izjave Ruže Tomašić, posebice njezin pokušaj da ublaži velike zločine koje su počinile Ustaše i NDH. U priopćenju Centra spomenuto je i kako su hrvatski mediji nedavno objavili i pjesme Ruže Tomašić u kojima veliča Antu Pavelića te njezine fotografije u ustaškoj uniformi iz perioda dok je živjela u kanadi 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.

"Mnogi Hrvati Ružu Tomašić smatraju odličnom eurozastupnicom s impresivnim dostignućima u njezinom dosadašnjem mandatu. Možda je moguće da su se previdjele njezine aktivnosti u korist hrvatskih ekstremista, da se bila iskreno odrekla fašizma i genocidnih politika NDH. Obzirom da to nije bio slučaj i da ona još uvijek izražava podršku pokretu kojeg se treba jedinstveno osuditi, molimo hrvatske čelnike da se jasno distanciraju od opasnih i odbojnih pogleda eurozastupnice Ruže Tomašić", poručio je Zuroff u priopćenju centra Simon Wiesenthal.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju