Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un obećao je pomaknuti unaprijed sat Pjongjanga za 30 minuta kako bi uskladio sjevernokorejsko vrijeme s južnokorejskim, u petak tijekom summita s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom, objavio je Seul u nedjelju.

Galerija


Dvije Koreje ne dijele isto vrijeme od 2015. kad je Sjever iznenada objavio da će svi satovi u zemlji biti pomaknuti unatrag za 30 minuta.

Vezani članci Stiglo zahlađenje Snijeg stvara probleme u prometu, pogledajte kako su na Učki zapeli automobili: "Više nisu mogli pa su se vraćali nazad" Kim Jong Un (Foto:AFP) "Dragi vođa" dodijelio si novu titulu, susjedi neće biti sretni

Pjongjang je tada objasnio da želi prekinuti s mjerenjem vremena koje su prije više od stoljeća nametnuli japanski kolonizatori i obilježiti 70. obljetnicu oslobađanja od jarma Tokija.

Po Yoon Young-chanu, glasnogovorniku južnokorejskog ureda predsjednika, Kim je obećao vratiti sjevernokorejske satove na prethodno vrijeme povodom povijesnog summita tijekom kojeg je postao prvi sjevernokorejski čelnik koji je stupio na južnokorejsko tlo nakon Korejskog rata (1950.-1953.).

Kim je nakon sastanka s čelnikom susjedne države  objasnio da smatra "žalosnim" gledati dva sata s različitim vremenom u prostoriji gdje se odvijao susret u Panmunjomu, selu u demilitariziranoj zoni koja dijeli poluotok.

"Budući da smo mi ti koji su promijenili standardno vrijeme, vratit ćemo se na originalno vrijeme. Možete to javno obznaniti", izjavio je Kim, po glasnogovorniku koji je pozdravio tu "simboličnu mjeru". (Hina)