Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Temperature daleko iznad 30

Čekaju nas još nesnosnije vrućine, pridržavajte se savjeta liječnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Val vrućine ne popušta. Hrvatska se i danas grije na temperaturama iznad 30 stupnjeva.

Tako će biti i sutra, a nakon toga  očekuju nas još veće temperature i sparina. Liječnici upozoravaju građane, posebice starije osobe i djecu da izbjegavaju izlaganje suncu u dijelu dana između 10 i 17 sati.

Pročitajte i ovo Pomama za klima uređajima, ilustracija - 3 sve su naprednije Spas kod paklenih vrućina: Reporter Dnevnika Nove TV provjerio cijene i modele, ali i potencijalne opasnosti klima-uređaja Slika nije dostupna Rekordne vrućine Niste bezveze kukali: Ovaj je srpanj bio najtopliji mjesec od kada je mjerenja

Ne pretjerujte s alkoholom, kofeinom i šećerom. Preporučuje se veći unos vode i soli u tijelo. Ne pretjerujte ni s klima uređajima, temperaturna razlika ne smije biti veća od 7 stupnjeva.

>> Spremite se: Nastavlja se 'pasja' vrućina i još jača sparina

'Moraju se pokušati zaštititi adekvatnom laganom odjećom naravno ove dijelove koji su izloženi zaštiti šalom, kapom, šalom u ljetnom smislu probati se namazati što je moguće većim zaštitnim faktorom i naravno naočale za sunce', preporučio je Goran Krstačić - kardiolog.

Svoja 4 zida zaštitite tako da danju zatvarate prozore i spuštate rolete. Noću obrnuto. Gasite svjetla. Griju. Ventilator može pomoći na temperaturama nižim od 35 stupnjeva. Prostoriju možete osvježiti i mokrim ručnikom, ali pripazite na povećanu vlažnost zraka.

Idealna temperatura prostorije danju je 31, a noću 24 stupnja. Ipak, razlika vanjske i unutarnje temperature ne bi smjela biti veća od 7 stupnjeva.

Ista pravila vrijede i za automobile. Prozračite ga prije polaska. Ustajali zrak mora izaći. Prije izlaska spustite prozore i postupno se priviknite na vanjsku temperaturu. Prije napuštanja vozilo provjerite dvaput. Djecu i životinje ne ostavljajte same ni na sekundu.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene