Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Val vrućine ne popušta. Hrvatska se i danas grije na temperaturama iznad 30 stupnjeva.


Tako će biti i sutra, a nakon toga  očekuju nas još veće temperature i sparina. Liječnici upozoravaju građane, posebice starije osobe i djecu da izbjegavaju izlaganje suncu u dijelu dana između 10 i 17 sati.

Vezani članci Slane djevojke Od njihovih objava osjetit ćete sol na jeziku, uživajte u ljetnim prizorima! Antun Čačić - 1 Toplinski valovi redaju se jedan za drugim, provjerili smo kakvo je stanje u ambulantama zadarske hitne pomoći: ''Ljudi precijene svoje mogućnosti i ove vremenske uvjete''

Ne pretjerujte s alkoholom, kofeinom i šećerom. Preporučuje se veći unos vode i soli u tijelo. Ne pretjerujte ni s klima uređajima, temperaturna razlika ne smije biti veća od 7 stupnjeva.

>> Spremite se: Nastavlja se 'pasja' vrućina i još jača sparina

'Moraju se pokušati zaštititi adekvatnom laganom odjećom naravno ove dijelove koji su izloženi zaštiti šalom, kapom, šalom u ljetnom smislu probati se namazati što je moguće većim zaštitnim faktorom i naravno naočale za sunce', preporučio je Goran Krstačić - kardiolog.

Svoja 4 zida zaštitite tako da danju zatvarate prozore i spuštate rolete. Noću obrnuto. Gasite svjetla. Griju. Ventilator može pomoći na temperaturama nižim od 35 stupnjeva. Prostoriju možete osvježiti i mokrim ručnikom, ali pripazite na povećanu vlažnost zraka.

Idealna temperatura prostorije danju je 31, a noću 24 stupnja. Ipak, razlika vanjske i unutarnje temperature ne bi smjela biti veća od 7 stupnjeva.

Ista pravila vrijede i za automobile. Prozračite ga prije polaska. Ustajali zrak mora izaći. Prije izlaska spustite prozore i postupno se priviknite na vanjsku temperaturu. Prije napuštanja vozilo provjerite dvaput. Djecu i životinje ne ostavljajte same ni na sekundu.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.