Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ceh ribara HOK-a apelira na Vladu da ne odustane od ZERP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu najnovijih pritisaka povjerenika Europske komisije Ollia Rehna da se hitno riješi pitanje ZERP-a, Ceh za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore (HOK), uputio je danas apel Vladi i parlamentarnim strankama da ne popuste pred pritiscima i ne odustanu od primjene ZERP-a.

Predsjednik Ceha Tonči Božanić upozorio je kako je Hrvatska, kao i sve države članice EU-a, potpisnica UN-ove Konvencije o pravu mora, te da s pozicija međunarodno preuzetih obveza predstavnici EU-a ne mogu raditi pritisak na zemlju članicu UN da odustane od prava koje su iskoristile većinom sve države članice EU-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

U Cehu ribara ističu da se dokument, odnosno zapisnik koji su 4. lipnja 2004. godine u Bruxellesu potpisali državni tajnici Italije, Slovenije i Hrvatske, vezano za primjenu ZERP-a, tumači tako da smo njime preuzeli obvezu da ne primjenjujemo ZERP na zemlje članice EU-a.

U tom je zapisniku navedeno kako je hrvatska strana samo obavijestila Italiju i Sloveniju da je Hrvatski sabor donio odluku da ZERP neće primjenjivati na zemlje članice EU dok se ne sklopi Ugovor o partnerstvu o ribarstvu izmedu EU i Hrvatske.

Dakle, rečeno je da će se ZERP primjenjivati i na njih nakon sklapanja Ugovora o partnerstvu u ribarstvu, a ne da se trajno odustaje od njegove primjene na zemlje članice EU-a.

Ceh naglašava kako se u slučaju odustajanja od primjene ZERP-a na Italiju hrvatski ribari ne bi mogli pomiriti s činjenicom da za talijanske ribare vrijede drugačija, blaža pravila ribolova i da ne podliježu nikakvom nadzoru, odnosno da u ZERP-u mogu raditi što ih je volja.

U isto vrijeme hrvatski bi ribari bili dužni poštivati Zakon o morskom ribarstvu te bi ih se nadziralo i sankcioniralo, što bi bio svjetski presedan te diskriminirajuće i ponižavajuće za njih, poručuju iz Ceha ribara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene