Svijeće pred Hitnom pomoći u Metkoviću (Foto: Ivo Čagalj/Pixsell)
Svijeće pred Hitnom pomoći u Metkoviću (Foto: Ivo Čagalj/Pixsell) Foto: Ivo ?agalj/Pixsell

Časni sud HLK-a odlučio je privremeno obustaviti disciplinski postupak nad troje liječnika koji su previdjeli teško zdravstveno stanje malenog Gabrijela u Metkoviću.


Propćenje prenosimo u cijelosti: 

"Zbog započetih postupanja Državnog odvjetništva Republike Hrvatske Časni sud Hrvatske liječničke komore (HLK) danas je izvanraspravno donio Rješenje o zastajanju s postupanjem u disciplinskim postupku protiv troje liječnika kod kojih je stručni nadzor Komore utvrdio propuste u liječenju dječaka G. B. iz Metkovića.

Vezani članci Ministar Kujundžić se rukuje s majkom preminulog dječaka Gabrijela (Foto: Dnevnik.hr) Bol roditelja u Metkoviću: ''Umjesto na rođendan Gabrijelu, išli smo na groblje, svaki dan čekam da se vrati iz škole...'' Milan Kujundžić i Marijo Bekić (Foto: Dnevnik.hr) Kujundžić u Metkoviću: Dnevna bolnica ići će u fazama, Vlada sutra donosi odluku o izdvajanju sredstava

Disciplinski postupak pred tijelima Komore ovim rješenjem je zastao, a nastavit će se po okončanju postupanja nadležnih pravosudnih tijela Republike Hrvatske.

Naime, Povjerenstvo za stručni nadzor HLK-a je u četvrtak, 17. siječnja donijelo Odluku o podnošenju zahtjeva Časnom sudu za pokretanje disciplinskog postupka protiv troje liječnika.

Podsjećamo, HLK je u prosincu 2018. proveo izvanredni stručni nadzora nad radom liječnika koji su u razdoblju od 7. do 11. prosinca 2018. godine zdravstveno zbrinjavali dječaka G.B iz Metkovića. Nakon provedenog nadzora, Komisija za stručni nadzor donijela je Stručno mišljenje, u kojemu je utvrdila stručne propuste u radu troje liječnika. Stručno mišljenje sumira podatke prikupljene na temelju kompletne medicinske dokumentacije, razgovora obavljenih s liječnicima kao i iz pisanih očitovanja nadziranih liječnika.

Stručno mišljenje HLK-a isključivo je procjenjivalo je li liječenje dječaka iz Metkovića bilo provedeno prema pravilima struke. Stručno mišljenje Liječničke komore ne određuje ničiju eventualnu krivnju, stupanj težine te krivnje niti odgovornost za smrt pacijenta."