Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čarobnica za financije

Kako možete djetetu osigurati budućnost?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koje su sve mogućnosti štednje kada su djeca u pitanju, savjetuje u kolumni 'Čarobnica za financije' Dijana Vladislavić, jedna od najboljih i najuspješnijih financijskih savjetnica u Hrvatskoj.

U prošloj kolumni pisala sam što djeca, ali i odrasli, trebaju znati kada je u pitanju novac. Tada sam se dotakla štednje i koje su sve mogućnosti kada su djeca u pitanju. U nastavku slijedi detaljnije obrazloženje već ranije spominjanih pojmova:

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čarobnica za financije Imate viška 100 kuna? Evo kako ulagati u fondove Slika nije dostupna Čarobnica za financije Što djeca trebaju znati kada je u pitanju novac

1. Životno osiguranje za djecu
2. Stambena štednja
3. Razni kunski štedni računi financijskih institucija namijenjenih djeci

ŽIVOTNO OSIGURANJE

Ugovaraju ga roditelji ili bliska rodbina. Primjer kod ovog oblika štednje: mjesečno odvajate primjerice 100 kuna od djetetove prve do njegove 18. godine života. Ako uzmemo u obzir da nam to ne predstavlja veliki mjesečni trošak, osim financijske sigurnosti, dijete osiguravamo i od nekih nepredviđenih situacija.

Ovdje je važna informacija da osiguranje ove vrste možete ugovoriti već za dijete staro čak samo 30 dana pa sve do 15 godine života. Trajanje police je minimalno 10 godina. Minimalna svota koju možete uplaćivati je 14 eura, a navedeni uvjeti ovise i o osiguravajućoj financijskoj instituciji s kojom ste odlučili sklopiti policu.

STAMBENA ŠTEDNJA

Ovo je posebna vrsta štednje u kunama ili eurima. Kamatne stope za navedenu štednju ovise o štedionici u kojoj sklapate ugovor. Pogodnosti je nekoliko:

- državni poticaj, atraktivna kamatna stopa, sigurnost ulaganja i u konačnici i bolji uvjeti prilikom podizanja kredita

- dijete može postati korisnikom stambene štedionice čim dobije osobni identifikacijski broj (OIB)

- potpisnici ugovora za štednju, kada je maloljetna osoba u pitanju, su zakonski zastupnici (odnosno jedan od roditelja ili staratelj)

- s navršenih 18 godina dijete je vlasnik štednje te ima pravo samostalno raspolagati ušteđevinom

RAZNI ŠTEDNI RAČUNI

I zadnja su opcija razni kunski štedni računi financijskih institucija namijenjenih za djecu na kojima također ostvarujete određenu kamatu ovisno o financijskoj instituciji u kojoj se odlučite za takvu vrstu štednje.

Vrlo je zanimljivo da vam neki od takvih računa omogućuju i poklon uplate što je odličan dar za vaše najmlađe i lijep poklon za prigode kao što su rođendani, blagdani i sl. Kupljene bonove možete darovati djetetu koje već ima otvorenu navedenu štednju kao i dijetetu koje će s poklon bonom tek otvoriti svoju štednju. Ovakve vrste računa vaši mališani mogu koristiti do svoje 16 . godine.

Objavljeni tekst te izneseni savjeti i preporuke su isključivo osobna mišljenja autorice i ne predstavljaju službene stavove institucije u kojoj je zaposlena.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene