Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čarobnica za financije savjetuje

Kako kupiti stan ako imate redovita primanja ali veliki minus

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U kolumni 'Čarobnica za financije' za vas piše Dijana Vladislavić, jedna od najboljih i najuspješnijih financijskih savjetnica u Hrvatskoj. Ovog puta pomogla je savjetom 30-godišnjem Ivanu koji ima redovita primanja u iznosu od 5.980 kuna. S obzirom da živi s roditeljima, sada si želi kupiti stan.

Ivane,

Pročitajte i ovo Zgrada - 2 čeka se stambena strategija Mladi sve teže do prve nekretnine, reporter izračunao kad i što točno mogu kupiti Gradilište, ilustracija Kako do nekretnine Mladi par koji kupuje stan: "Cijene nisu najgore, ovo nam je najveći problem..."

Prije svega recite mi koje su Vaše mjesečne obveze?

Svaki mjesec moram podmiriti troškove stana i režija kod roditelja koji iznose 800,00 kuna uključujući i novac za hranu. Tu su i troškovi goriva i održavanja za automobil koji posjedujem i to iznosi 1.500,00 kuna.

Koji su Vaši dugoročni ciljevi u budućnosti i što biste željeli postići?

Što se dugoročnih ciljeva tiče prioritet mi je da se preselim u vlastiti stan koji bi htio kupiti putem kredita pa me zanima na koji način mogu isfinancirati tu investiciju i na koji rok? Po nekim mojim procjenama volio bih da to bude u roku 5 do 7 godina ako je moguće.

Koliko mjesečno možete izdvajati od svojih primanja?

Koliko god se trudim oko toga da uštedim nekako stvari izmaknu kontroli pa na koncu mjeseca budem blizu limita minusa na računu. Mogao bih izdvojiti oko 500 kuna mjesečno, a trenutno sam u minusu 10.000,00 kuna. Kada sam god stavio neki novac sa strane, potrošio sam ga, a da u konačnici nisam ni sam znao kako i na koji način, u tome i je problem.

Dakle, vaši mjesečni troškovi su svaki mjesec isti, 2.300 kuna.  Ako uzmemo u obzir da odvajate mjesečno 500,00 kuna za štednju to je ukupno 2.800,00 kuna. Ostatak sredstava Vam služi u koje svrhe?

Pa s obzirom da imam dobru ekipu prijatelja i da se često družimo i hodamo po raznim događajima u gradu i normalno da potrošim i do 3.000 kuna na osobne potrebe.

Korak 1.:

Ivanove želje su da mjesečno ne ulazi u minus u kojem se trenutno nalazi u iznosu od 10.000,00 kuna, te dugoročan cilj kupnja stana.

Savjet:

Za početak savjetujem da nam prva misija bude smanjenje vašeg minusa ili čak i potpuno zatvaranje duga.

Rješenje 1.:

Za Vas je svakako oblik štednje na mjesečnoj razini, sa tendencijom mjesečne naplate putem trajnog naloga. Pod time mislim da bismo morali za početak, ako želimo Vaš minus otplatiti u roku od godinu dan,a odvajati mjesečno iznos od cca 834,00 kuna što bi za 12 mjeseci u potpunosti otplatilo Vaš minus po tekućem računu.

Savjet 2.:

Da biste ostvarili svoje ciljeve potrebno je da uistinu sjednete i razmislite koliko se od prethodno navedenih 3.000 koje potrošite za osobne potrebe možete odreći za svoje „snove“ a to su Vaša četiri zida.

Rješenje 2.:

Iznos koji biste mogli odvajati sa strane je 1.300 kuna. S tim iznosom biste učinili dva smjera štednje: jedan je otplata minusa, a drugi kupnja stana.

Ovo je samo jedna od opcija za Ivana. Za više detalja uvijek se može obratiti u bilo kojoj financijskoj instituciji. Korak 2.:

Otvaranje trajnog naloga na dan primanja, oročena štednja s mjesečnim uplatama putem trajnog naloga u iznosu od 843,00 kune na rok od 12 mjeseci, te stambena štednja na rok od 5 godina, uz uplatu trajnog naloga u iznosu od 457,00 kuna. Nakon što ste otplatili minus, taj iznos od 843,00 kune na koji ste se Već navikli da ne posjedujete samo ćete povećati ulogom u stambenu štednju.

Prilikom ugovaranja stambene štednje važno je napomenuti koje su vaše želje, te koliki iznos uštede želite postići za rok od primjerice 5 godina, kako bi se ugovorena svota prilagodila Vašim željama. Stambena štednja jedna je od opcija koja Vam omogućava povoljnije uvjete stambenog kredita, no svakako ćete se u trenutku isteka Vaše stambene štednje moći samostalno odlučiti o stambenom kreditu koji će Vam, zavisno o uvjetima, najviše odgovarati. Stambena štednja je svakako za Vas najbolji oblik štednje, jer će to biti sredstva koja nećete mjesečno podizati i koja će Vam olakšati ostvarenje Vaših snova.

PORUKA: Dragi Ivane, želim Vam ustrajnost u Vašim koracima, te ostvarenje Vaših ciljeva!

"ČAROBNICA ZA FINANCIJE" - OVDJE PROČITAJTE SVE KOLUMNE DIJANE VLADISLAVIĆ

"Objavljeni tekst te izneseni savjeti i preporuke su isključivo osobna mišljenja autorice i ne predstavljaju službene stavove institucije u kojoj je zaposlena."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene