Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konkretni savjeti

Čarobnica za financije: Kako se izvući iz minusa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U kolumni 'Čarobnica za financije' za vas piše Dijana Vladislavić, jedna od najboljih i najuspješnijih financijskih savjetnica u Hrvatskoj.

Kako izaći iz minusa? Pokušajte isplanirati otplatu minusa u sebi prihvatljivom roku od nekoliko mjeseci, a vjerujem da će vam ovi savjeti u tome pomoći:

Suočavanje s minusom na računu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Čarobnica za financije' NAJBOLJI SAVJETI Kako započeti sa štednjom Slika nije dostupna Čarobnica za financije Kolumna financijske savjetnice: Kako započeti sa štednjom

Ne trebamo čekati da se naše brojke dugova penju i iz mjeseca u mjesec rastu, da krenu glavobolje ili ne prospavane noći. Nije važan razlog koji će nas potaknuti da KRENEMO sa štednjom, nije bitan faktor ni problem koji će utjecati na našu odluku, jedino je važno da čvrsto i odlučno krenemo s ciljem. Put zasigurno nije lagan, niti jednostavan, veliku važnost tada pridodajemo planiranju prije svakog našeg podizanja gotovine ili plaćanja karticom - kupnja nekih stvari, neki bespotrebni troškovi ili pak luksuz - s tim moramo nekako stati. Jačinu naše odvažnosti i odluke za štednju možemo usporediti sa snagom našeg karaktera. Najvažnije je da krenemo SADA jer za neke stvari ne možemo čekati pravi trenutak, jer nikada ni nećemo biti spremni.

Prihvatljiv period vraćanja duga

Sami sebi odredite vremenski period koji Vam je prihvatljiv. Ako ste u minusu 4.500,00 kuna, i rok koji ste odredili za štednju je 9 mjeseci - od Vaše plaće izdvajat ćete 500,00 kuna. Ako Vam je taj iznos prevelik u odnosu na Vaša primanja, raspon roka neka Vam bude duži - ali KRENITE!!

Na papir stavite sve brojke

Papir podnosi sve, pridržavajte se svog dokumenta koji će za vrijeme štednje biti Vaše ogledalo ili možda čak Vaša savjest .

Primjer plana zatvaranja minusa:
Plaća: 5.250,00 kuna
Stanarina + režije: 2.200,00 kuna
Ostatak za život: 3.050,00 kuna
Od navedenog ostatka imamo još brojne druge „nevidljive“ troškove poput hrane, goriva i brojnih drugih troškova života - ali zacrtajte sebi da MORATE izdvojiti od preostale svote npr. 375,00 kuna jer ste 4.500,00 kuna u minusu. S tom štednjom ćete nakon 12 mjeseci imati svojih vlastitih ušteđenih 4.500,00 kuna.

Plaćajte gotovinom

Kada Vam sjedne plaća na račun u tom trenutku pogledajte svoj papir s planom zatvaranja minusa. Ovdje je važno da ste prethodno ugovorili trajni nalog na štednju u iznosu od 375,00 kuna na rok od 12 mjeseci.

Za vas piše Dijana Vladislavić, jedna od najboljih i najuspješnijih financijskih savjetnica u Hrvatskoj. Dijana je pravi čarobnjak kada nečije financije treba dovesti u red. I plaća Vam je tada sjela u iznosu od 4.875,00 kuna. Od trenutka Vaše odluke s tim iznosom plaćate sve svoje obveze i financirate sve planirane troškove života. U slučaju nepredviđenih troškova uvijek kao pomoć imate kartice koje će Vam pomoći da kroz rate ispunite trenutne potrebe. Dakle, kartice koristite samo za izvanredne roškove.

Budite odvažni

Danas su troškovi života vrlo visoki kao i naše potreb. Što imamo veća primanja nažalost više i trošimo, no sasvim je opravdano da novac koji smo zaradili želimo potrošiti. Ljudi koji žive s plaćom čak i ispod prosječne su pravi umjetnici.

OVDJE PROČITAJTE SVE KOLUMNE ČAROBNICE ZA FINANCIJE

ZAKLJUČAK: Pokrenite u sebi želju i volju za štednjom! Da je iz minusa i dugova izaći lako nije! Prestanite iznositi stavove: „nije moguće“ i uvjeravati sebe da sa svojom plaćom nikada nećete izaći iz minusa. Taj novac trošimo sami, na život i troškove koje imamo. Za izlazak iz svega nam je potrebna jedino volja i trud. Da je lako ozdraviti od teških bolesti ne bi postojali lijekovi, jednostavno tako je i u ovom slučaju ali ovdje je lijek jedino Vaša volja.

PORUKA: Živimo u teškim vremenima, ali uvijek možemo spremniji dočekati još eventualno teže vrijem. Svi smo različiti, živimo različitim stilovima života, neki u okvirima mogućnosti, neki van svojih mogućnosti. Poruka je jedna jedina: od srca Vam želim svu volju da sebi privrijedite pokoju kunu - naravno svatko prema svojim mogućnostima.

"Objavljeni tekst te izneseni savjeti i preporuke su isključivo osobna mišljenja autorice i ne predstavljaju službene stavove institucije u kojoj je zaposlena."


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene