Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjegnite minus na računu

Čarobnica za financije: 7 načina štednje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U kolumni 'Čarobnica za financije' za vas piše Dijana Vladislavić, jedna od najboljih i najuspješnijih financijskih savjetnica u Hrvatskoj.

Nikada nije kasno za štednju i ne biste trebali odgađati svoju odluku. Možete krenuti s manjim iznosima i kraćim oročenjima. Vrijeme u kojem živimo je teško, no to ne treba biti opravdanje da ne mislimo na svoju budućnost. Štednja za neko buduće razdoblje našeg života je isplativa, možemo čak reći i nužna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kolumna Čarobnica za financije: Štednja u novoj godini Slika nije dostupna 'Čarobnica za financije' NAJBOLJI SAVJETI Kako započeti sa štednjom

Izneseni savjeti i sugestije su za sve one koji imaju priliku i mogućnost izdvojiti mjesečno minimalno 100 kuna. Svjesna sam da živimo u teškim vremenima kada se mnogi snalaze, odriču i uistinu nije lako odvajati za štednju, ali pokušajmo svojim umijećem sami sebi stvoriti onoliko koliko nam je potrebno za neku veću kupnju bez da primjerice ulazimo u minus.

Kupnja nove kuhinje, dioptrijskih naočala, plaćanje dodatnog školovanja, djelomična renovacija stana, godišnji odmor na moru, kupnja automobila itd. – sve to najčešće plaćamo pomoću kartica, ulaskom u minus ili uz pomoć raznoraznih kredita. No, pokušajmo za neki budući, veći planirani trošak sami uštedjeti barem dio. Ne bi li bilo izvrsno primjerice dio ljetnog godišnjeg odmora platiti štednjom, a ne novim zaduženjem?

Evo nekoliko najčešćih mogućnosti štednje:

1. OROČENA ŠTEDNJA
2. OTVORENA ŠTEDNJA
3. STAMBENA ŠTEDNJA
4. RENTNA ŠTEDNJA
5. DOBROVOLJNA MIROVINSKA ŠTEDNJA
6. ŽIVOTNO OSIGURANJE
7. MJEŠOVITO OSIGURANJE ŽIVOTA

Oročena štednja je najčešći oblik štednja. Ona nam nudi nam mogućnost oročavanja novca uz određene kamate, a zauzvrat dobivate sigurnu isplatu kamate. Svaka financijska institucija ima svoje uvjete što se tiče situacije ukoliko vam taj novac zatreba prije ugovorenog roka.

Najbolja štednja za nas je ona za koju imamo mogućnost i koja nam neće otežavati mjesečne izdatke, već nam olakšati budućnost i ne predviđene troškove. Otvorenu štednju odabiremo kada tek počinjemo štedjeti i posjedujemo manja financijska sredstva. Nakon što se inicijalni depozit oroči, imamo mogućnost više puta uplaćivati novac naknadno.

Stambena štednja je poseban oblik namjenske štednje uz državna poticajna sredstava i atraktivne kamatne stope.

Rentnu štednju koristimo kada posjedujemo veću svotu novaca koja stvara značajan iznos kamate na godišnjoj razini. Raspolaganje ostvarenom kamatom odabiremo mjesečno, tromjesečno, polugodišnje ili godišnje.

Dobrovoljna mirovinska štednja predstavlja neobavezan treći mirovinski stup i nudi dobar način osiguravanja dodatnih prihoda u budućnosti. Visina mirovina pod velikim je utjecajem gospodarske krize, rastuće nezaposlenosti i starenja stanovništva pa pitanje mirovine i traženje rješenja nikada nije bilo aktualnije.

Uštedjeti možete na: 1. Špeceraju 2. Troškovima za automobil 3. Na stvarima bez kojih realno možete 4. Na različitim pretplatama 5. Na računima za mobitel Životno osiguranje predstavlja financijsku zaštitu obitelji u slučaju naše smrti. Ono predstavlja dugoročnu štednju i u njemu osiguravatelj preuzima rizik ulaganja i time se garantirana isplata ugovorene svote isplaćuje po isteku osiguranja. Kod takve vrste osiguranja, koja nam je ujedno i oblik štednje, možemo po isteku birati isplatu u jednokratnom iznosu ili kroz mjesečne isplate. Na ovakvu vrstu štednje odlučiti čete se kada ste spremni disciplinirano i kontinuirano se odricati određenog iznosa na duži rok, kako biste sebi i svojim najmilijima osigurali budućnost.

Mješovito osiguranje života nam služi za pokriće rizika smrti i kao štednja koja se isplaćuje po isteku osiguranja.

Kada jednom stvorite fond za nepredviđene troškove i izračunate koliko ćete još dugo otplaćivati kredite, možete se početi baviti dugoročnim ciljevima. Danas na tržištu imamo širok izbor financijskih proizvoda i usluga kojima možemo osigurati svoju štednju.

"Objavljeni tekst te izneseni savjeti i preporuke su isključivo osobna mišljenja autorice i ne predstavljaju službene stavove institucije u kojoj je zaposlena."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene