Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko priznanje hrvatskim arhitektima

Čak dvije hrvatske građevine u finalu svjetskog izbora za najljepšu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najugledniji svjetski časopis moderne arhitekture uvrstio je čak dvije hrvatske građevine u finale svjetskog izbora za najljepšu.

Pristiglo im je 14 tisuća prijava iz cijelog svijeta, a hrvatski su radovi ušli u top pet. Riječ je o Areni Zagreb i zagrebačkoj Crkvi svetog Luke evanđelista u naselju Travno.

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Fra Stjepan Brčina Opleo i po muškarcima VIDEO Pogledajte govor franjevca: "Ona od sebe napravi mačku idola da pola sela trči za njom. Dečki, važno je da ste oprezni, da vam se svašta ne podvali"

Crkva na polupovišenom platou spaja dva različita područja, park i najveću zgradu na ovim prostorima, popularnu Mamuticu. 'Crkva treba imati tu jednu sakralnost, to se treba čitati u tome mi smo to pokušali i sa materijalima da se uklopi i u parku i u okolinu, važno je daje ljudi prihvaćaju', objašnjava projektant crkve Robert Križnjak.

Arhitekti su pazili da se crkva urbanistički uklopi u naselje Travno, ona je početak odnosno kraj velike zelene plohe naselja. Posebna pozornost posvećena je unutrašnjosti. Projektanti kažu kako se drvo koristilo da crkvi da intimu, odnosno da se naglasi zajedništvo. Moderna građevina sjajno je prihvaćena od struke i građana, svojom crkvom zadovoljan je i župnik u Travnom.

'Uvijek treba gledati funkcionalnost, te da bude u skladu sa cijelim naseljem što je ovdje slučaj. Gleda se također i da crkva zadovoljava liturgijske potrebe', kaže svećenik Danijel Dukić.

Na drugom kraju grada još jedna finalistica. Zagrebačka Arena, dom brojnih sportskih i kulturnih događaja. 'Mislim da je to sjajan pokazatelj, mi i kolege smo nominirani, još jedan pokazatelj da zaista u zadnjih nekoliko godina hrvatska arhitektura na europskoj, ali i svjetskoj sceni doista raste', zadovoljan je projektant Alan Leo Pleština.

Prema riječima naših sugovornika, novi val moderne hrvatske arhitekture niže brojne svjetske nagrade. Idućeg tjedna znat ćemo pobjednike u svim kategorijama iako je i sam ulazak u finale odličan rezultat.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene