Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najčešće sredstvo zloporabe

Čak 87,9 posto srednjoškolaca probalo alkohol

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na predstavljanju preventivnog projekta "Zdrav za 5", kojeg u Koprivničko-križevačkoj županiji provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, izneseni su znakoviti podatci o štetnim navikama hrvatskih tinejdžera i konzumaciji alkoholnih pića, koje je najvažnije sredstvo zloporabe mladih osoba.

Socijalna radnica županijskoga Zavoda za javno zdravstvo Nadica Puškaš istaknula je kako su hrvatski tinejdžeri znatno iznad europskog prosjeka po konzumaciji alkohola. Podsjetila je i na istraživanje Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, čiji podatci govore da čak 80 posto srednjoškolaca sudjeluje u različitim kockarskim igrama. Županijski podatci o osobama liječenim od ovisnosti godinama su stabilni i ne zabrinjavaju.

U Hrvatskoj su se prošle godine liječile 7632 osobe, među kojima su 62 s prebivalištem u Koprivničko-križevačkoj županiji. Stopa osoba liječenih od zloporabe psihoaktivnih droga već je godinama u toj županiji znatno niža od hrvatskog prosjeka, istaknula je Puškaš na prezentaciji održanoj u koprivničko-križevačkoj Policijskoj upravi.

Kad je riječ o konzumaciji alkoholnih pića, Centar za prevenciju izvanbolničkog liječenja ovisnosti županijskoga Zavoda za javno zdravstvo stalno provodi ankete među učenicima prvih i završnih razreda srednjih škola, a ankete su provedene 2002., 2007. i 2012. godine. Iz prvih neslužbenih ovogodišnjih podataka vidljivo je da je konzumacija alkoholnih pića najvažnije sredstvo zloporabe mladih osoba.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pucali na djecu Naoružana banda na motorima upala u školu i odvela više od 280 učenika: To područje kontrolira odcijepljena frakcija Boko Harama Noćni klub - 2 Istraga se nastavlja Alkoholom se otrovalo 12 maloljetnika: Policija prijavila beogradski klub

>> Šokantan podatak: Opijanje počinje već s 13 godina!

Drogu je konzumiralo 14,6 posto srednjoškolaca, onih koji su pušili je 55,7 posto, a onih koji su probali alkoholna pića je 87,9 posto. Usporedni podatci govore da se povećava broj mladih koji piju, ali od 2007. u blagom je padu konzumacija alkohola nekoliko puta na tjedan i svakodnevno. Ipak, povećava se broj onih koji konzumiraju alkoholna pića nekoliko puta na godinu, rekla je Puškaš.

Upravo su ti zabrinjavajući podatci razlog što i Koprivničko-križevačka županija provodi projekt "Zdrav za 5" čija je svrha prevencija ovisnosti te podizanje razine javno-zdravstvene svijesti učenika osnovnih i srednjih škola. Projekt se provodi kontinuirano tijekom školske godine, a namijenjen je učenicima osmih razreda osnovnih škola te učenicima prvih i drugih razreda srednjih škola.

Glavne aktivnosti projekta su edukativna predavanja i interaktivne radionice s učenicima na kojima će se govoriti o zloporabi i ovisnosti o alkoholu, opojnim drogama, kockanju i igrama na sreću, a u svojoj drugoj komponenti projekt uključuje i eko-radionice.

Zavod za javno zdravstvo u suradnji s PU koprivničko-križevačkom u mjesecu borbe protiv ovisnosti počinje projekt koji će ove školske godine biti proveden u dvjema osnovnim i dvjema srednjim školama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene