Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čak 80 posto hrvatskih vatrogasnih postrojbi koristi opremu koja ne odgovara standardima Europske unije! Posljedica je to lošeg financijskog stanja, koje se sve više odražava i na same djelatnike.


Novac za vatrogastvo država isplaćuje općinama i gradovima, a oni svojim postrojbama. No, to ne ide glatko jer se dio novca troši nenamjenski. Upozoravaju na to i iz Udruge profesionalnih vatrogasaca. Ono što je potrebno jest puno veći nadzor trošenja državnog novca.

Vezani članci Plin: Ilustracija - 3 "Energetska sila u nastajanju": Europa pronašla zemlju koja bi mogla biti rješenje za probleme s plinom? Ministar Gordan Grlić-Radman Grlić-Radman: "Zemlje zapadnog Balkana moraju uskladiti svoju politiku s EU-om"

Upravo suprotan primjer dogodio se u Benkovcu. Bez plaća zbog blokiranog računa i neisplaćenih doprinosa za prošlu godinu, vatrogasci iz Benkovca štrajkali su zadnjih 8 dana. 'Meni osobno, s ljudske strane gledajući je nevjerojatno jer zna se kakve smo mi službe i što mi značimo', kazao je vatrogasac Ivica Perković.

>> Šibenski vatrogasci prosvjedovali zbog neisplaćenih plaća

Iako je jučer novac isplaćen, slučaj istražuje policija. U gradskoj upravi, osnivaču postrojbe, tvrde da je s njihove strane sve zakonito. 'Novac koji je stizao na račun iz takozvanih decentraliziranih sredstava iz državnog proračuna, da smo prosljeđivali prema javnoj vatrogasnoj postrojbi', kazao je gradonačelnik Benkovca, Branko Kutija.

Ovo nije jedini problem hrvatskog vatrogastva. Standardi Europske Unije zasada su nam nedostižni. 'Oko 80 posto vatrogasnih postrojbi ne zadovoljava uvjete', kazao je Goran Franković, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca.

Glavni razlozi su nedostatak novca i dugovi. 'Država oprašta dugove velikim firmama, a tamo gdje bi trebala pomoći kao vatrogascima ili drugim državnim službama, u ovom slučaju vatrogascima koji obavljaju funkciju od državnog, javnog i društvenog interesa, ne pomaže u dovoljnoj mjeri', kazao je Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH-a.

Rezultat je, kao u benkovačkom slučaju, nezadovoljavajući. Ali i dokaz da od prekasne reakcije na štetu nema puno koristi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju