Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brijuni-rivijera

Čačić: Konzervatorski zavod ucjenjuje 'kravu muzaru'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi potpredsjednik Vlade Čačić odgovorio je na Jakovčićeve kritike oko projekta 'Brijuni-rivijera'.

Prvi potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić danas je na pitanje novinara što može poručiti Ivanu Jakovčiću koji odgovara investitore od projekta 'Brijuni-rivijera', a kritizira i sam HNS tražeći smjenu zamjenika ministrice kulture, odgovorio da Jakovčić ima pravo u dijelu kad govori da se takve situacije ne smiju dešavati.

Pročitajte i ovo Vojko Obersnel i Ivan Jakovčić u Krešendu Krešendo Hrvoja Krešića Iza kulisa politike: "Odnosi s Milanovićem pukli su na maslinovu ulju!" Radimir Čačić demantirao da izlazi iz koalicije SVE SU DOGOVORILI I POTPISALI Radimir Čačić demantirao da Reformisti izlaze iz koalicije: "Očito da je panika ozbiljna"

>> Čačić brandirao bahatost: 'What you see is what you get'

"Ne smije se desiti da se u Hrvatskoj priprema i pokrene investicija, da se uloži novac u projekte i daju bankarske garancije, da se ide u natječaj i da se natječaj realizira i da onda Konzervatorski zavod koji je, nota bene, županijski, dakle, od gospodina Jakovčića, donese odluku kojom ustvari sprječava potpunu gradnju", kazao je Čačić u izjavi novinarima nakon saborske sjednice.

Protiv interesa Hrvatske i Istre

Zanimljivo, dodaje Čačić, 20, 30 pa i 40 godina takvu odluku Zavod nije donosio, a sad ju je donio kad se našla 'krava muzara' koju bi se moglo vjerojatno ucjenjivati i tražiti posao za Zavod, a možda i ne samo za Zavod. "Nije to prvi slučaj takvih ucjena ni prvi slučaj kriminala u konzervatorskom poslu, ali je gotovo nevjerojatno da se to danas može desiti", kazao je Čačić opetovano naglašavajući da se takve stvari ne smiju dešavati jer su izravno protiv interesa Hrvatske i Istre, zapošljavanja hrvatskih građana, stvaranja dohotka i profita.

Jakovčićevu reakciju je ocijenio neprimjerenom naročito zato jer je riječ o županijskom zavodu. "Neka pogleda sam sebe, osvrne se i vidi tko je tamo. Problem je u tome da je to u državnoj vertikali", rekao je Čačić. Naveo je da su rješenja poznata: postoji žalba koja će doći na drugostupanjsko tijelo, a to je ministarstvo, koje će razmotriti sve uvjete.

"Ne osjećam se napadnutim"

"Važno je da se takve stvari jednom zauvijek spriječe. Zauvijek", poručio je Čačić i naglasio da se mora napraviti slika stanja - što je pod zaštitom, a što nije. "Svaki investitor u Hrvatskoj, strani ili domaći, mora znati što je pravni status projekta u trenutku kad ulazi u projekt. Nema više naknadne pameti niti ikoga koji bi se svojom ucjenom na to 'nalijepio' bez obzira tko to bio. Eto, to će sada napraviti Ministarstvo kulture", rekao je Čačić.

Poručio je i kako se ne osjeća napadnutim od strane gospodina Jakovčića. Na pitanje novinara oko stečaja Coninga, Čačić je odgovorio protupitanjem: "Što je s vama? O čemu pričate?" Niti je Coning išao u stečaj niti ima bilo kakav dug". Čačić je pojasnio da je riječ o tvrtki Ingprojekt, koja uopće nije Coning i koja je nastala tako da je država 1993. preuzela tvrtku Coning koja je poslovala izvrsno i "nikad nije otpustila ni jednog čovjeka niti je bila dana u blokadi dok sam je ja vodio".

Sisačka plinska mreža

"Nakon toga je država poništila pretvorbu, preuzela tvrtku, uništila tvrtku i ta tvrtka je sada otišla u stečaj", rekao je Čačić i dodao da je 1999. Ustavni sud poništio sve odluke HDZ-ove vlade, proglasio ih kriminalnim i uništenu tvrtku vratio radnicima. Zamoljen je i da komentira nezadovoljstvo proizvođača u Sisku nakon što je u dvije industrijske zone zatvoren plin jer propušta mreža i najave da će morati otpuštati radnike jer će poslovati s gubitcima.

"Riječ je o plinskoj mreži koja je u katastrofalnom stanju i tehničkim uvidom u stanje inspektori su odlučili zabraniti upotrebu jer se radi o opasnosti po život ljudi koji ondje žive i rade, a rok da se to popravi je 60 dana", kazao je Čačić. Rekao je da u Vlada u cijeloj priči nema ništa s time, ali da ima obvezu koordinirati i smanjiti štete "i to ćemo napraviti".

Na novinarsko pitanje ulazi li fond Questus u privatizaciju "3. maja" i "Brodotrogira", Čačić je odgovorio da će se to čuti kad bude vrijeme. "Rekao sam 100 puta, a sada 101 puta - ovu zemlju upropastilo je vođenje razgovora i poslovnih pregovora preko TV-a", zaključio je Čačić. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene