Bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića iz zatvora u Remetincu prebacili su u kaznionicu poluotvorenog tipa Valltura, gdje će se moći baviti radnim aktivnostima 'primjerenima njegovoj osobnosti'.


Bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, osuđen zbog izazivanja prometne nesreće s dvoje poginulih u Mađarskoj, premješten je na izdržavanje kazne u poluotvoreni zatvor u Valturi, potvrdio je njegov odvjetnik Rajko Mlinarić.

Vezani članci Slika nije dostupna FOTO Evo kako Radimir Čačić krati vrijeme u zatvoru Slika nije dostupna Čačić na slobodnom vikendu: Prošetao Varaždinom i kupio britvice

'Odluka je očekivana i tu nema iznenađenja jer svi osuđeni za prometne delikte izvršavaju kaznu u Valturi ili Lipovici', izjavio je Mlinarić Hini.

>> Radimir Čačić otišao u zatvor: 'Optimističan je i vrlo realan'

Čačić je u zatvor u Istri, gdje će provesti najmanje 11 mjeseci, doveden iz Remetinca nakon stručne opservacije u kojoj je odlučeno da ostatak kazne odsluži u Valturi.

Mlinarić tvrdi da će Čačić tamo moći biti uključen u 'radne aktivnosti primjerene njegovoj osobnosti', na koje se zbog kraćenja vremena odlučuje većina zatvorenika.

Ocijenio je i da je izvršenje sankcije jedini dio dosadašnjeg postupka u kojem su se poštivali zakoni i propisi. 'Sudovi se, nažalost, ne mogu pohvaliti s takvim ocjenama jer su donijeli nezakonite odluke. Zato smo i podnijeli ustavnu tužbu', rekao je Mlinarić.

Iako njegova obrana smatra da prema mađarskoj presudi Čačić nakon polovine kazne, odnosno u svibnju iduće godine, mora izaći na slobodu, sud se u ovom slučaju vodio hrvatskim zakonom koji propisuje da za otpust nakon 11 mjeseci mora podnijeti posebnu molbu.

Pravomoćnu presudu zbog nesreće u kojoj je poginulo dvoje ljudi mađarski je sud donio krajem studenog 2012. Čačić je odmah nakon toga dao ostavku na dužnost prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva te od mađarskih vlasti zatražio dozvolu da kaznu služi u Hrvatskoj.

Županijski sud u međuvremenu je potvrdio mađarsku presudu, a Vrhovni je sud odbio njegovu žalbu i potvrdio kaznu od 22 mjeseca uz sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom od tri godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook