Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nema više čekanja'

Čačić: Dosta je vrtićkih fora, Ombla i Plomin moraju ići dalje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar gospodarstva Radimir Čačić izrazio je sumnju u rezultate studije koju je naručila Mirela Holy jer je bila besplatna.

'Nema više čekanja', naglasio je ministar i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić govoreći o projektima Plomin i Ombla, ali i o cjelokupnoj energetskoj strategiji Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Gori nam pod petama' Čačić: Energetski sustav je na rubu, samo što ne pukne! Slika nije dostupna Projekti Plomin i Ombla Odgovor Čačiću: Ovo je poziv na diktaturu kapitala!

'Nužno je da do 2020. uložimo 15 milijardi eura u energetiku, od čega smo od 2009. do danas već trebali imati uloženih 4 milijarde. Nama je ostalo za uložiti preko 12 milijardi zato jer smo zakazali', rekao je ministar Čačić.

'Pred nama je zadatak da dignemo te investicije za 3 puta već od sljedeće godine. Da se već sljedeće godine ovdje realizira energetskih projekata na razini milijardu i pol eura. Da ide taj Plomin, da ide ta Obla i da se prestanemo igrati dječjeg vrtića! Da ljudi u ovoj zemlji imaju konkurentan proizvod i posao da mogu zaraditi, a da naravno maksimalno zaštitimo zemlju', rekao je Čačić.

Rekao je da energetski projekti Plomin i Ombla moraju ići dalje, bez obzira na negativne ocjene studija. 'Zelena studija za Omblu je već dana i dozvole su već dobivene. Sada se proceduralno, jer smo pred ulaskom, išlo u ponavljanje. naravno da i studije nisu iste. Postoje studije koje su profesionalne, a postoje i studije koje se rade besplatno. A čim je nešto besplatno, vjerujte mi, meni je jako sumnjivo', rekao je Čačić koji je dodao da ili ništa ne valja ili se radi o nečijem interesu.

Naime, izrađena je već treća ekološka studija koja je izgradnju hidroelektrane ocijenila negativno. Studija koju je naručila bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy negativno je ocijenila projekt, a Čačić je rekao da sumnja u kvalitetu te studije s obzirom da je bila besplatna.

>> Ministrica Holy: Izgradnja Plomina 3 ne može početi prije 2014.

Jučer je, na predstavljanu novog ministra Mihaela Zmajlovića, premijer Zoran Milanović, ne ulazeći u konačnu odluku, dao svoj stav o tome, ali i sličnim projektima. 'Ukoliko se pokaže da je projekt ekološki opasan to tek trebamo utvrditi, to su tek naznake i ne zauzimam stav ni za ni protiv, načelno moramo početi graditi i ulagati', izjavio je predsjednik Vlade Zoran Milanović. 'Postoji ekološka strana, ali i ekonomska strana. Od ministarstva očekujem i ekološki, ali i ekonomski stav', rekao je Milanović.

>> HEP brani Omblu: Projekt nije neisplativ

Još u veljači predstavnici nekoliko građanskih udruga s izvora rijeke Omble pozvali su Vladu da odustane od projekta izgradnje hidro-elektrane. Upozorili su kako je u pripremi projekta prešućeno nekoliko važnih činjenica - poput one da je riječ o iznimno trusnom području, te bi, prema udrugama, izgradnja hidro-elektrane mogla dovesti do ekološke katastrofe. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene