Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostavka u slučaju neuspjeha

Čačić si pomaknuo rok: Sad je u ožujku iduće godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić u Svetom Martinu na Muri govorio je i o tijeku provedba mjera gospodarskog oporavka.

Čačić je istaknuo da je aktualna Vlada prvih pet mjeseci iskoristila da postavi sustav po svojoj viziji, strategiji i željama, da su stvoreni zakonodavni okviri, definirani instrumenti, institucije i timovi te financijski 'backup' za provedbu mjera i sada se nalaze pred realizacijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za Dnevnik Nove TV Vrdoljak: Čačić me upoznao sa svime, nastavit ću njegov put Slika nije dostupna Opet u svom elementu U svom stilu: Evo kako je Čačić komentirao manjak investicija

A realizacija, rekao je Čačić, sada ne zadovoljava. Kako je rekao, Vlada nije uspjela u dovoljnoj mjeri utjecati na javne tvrtke, dakle na ono u što, kako je rekao, kao visoko centralizirana zemlja, država može izravno utjecati i što se mora mjeriti kao uspjeh ili neuspjeh. 'Do danas nismo uspjeli javne tvrtke pokrenuti na način i u mjeri u kojoj smo to htjeli', rekao je Čačić.

Nove ekipe koje su počele djelovati u smjeru vizije ove Vlade počele su raditi tek krajem ožujka ili početkom travnja. Sve je, kako je rekao, rezultiralo time da nije realizirano niti 25 posto od 50 posto koliko bi bilo realno, jer je izgubljeno prvo tromjesječje. Zaključuje da je odrađeno 15 posto toga posla i da sada ostaje 6 mjeseci za provođenje preostalih 85 posto programa za što postoje projekti i novac. Čačić je naglasio kako taj zadatak neće biti lak, ali da to daje realnu šansu za ono što Vlada cijelo vrijeme govori, a to je da se vidi pomak na jesen, od rujna do kraja godine.

Čačić je kao posebnu točku istaknuo likvidnost, odnosno nalog Ministarstvima i preporuku javnim tvrtkama da prekinu sporenja s privredom i da kroz formu mirenja država sve ono što je neupitno prizna i plati. 'To je gotovo milijardu kuna i to milijarda neto dobiti tih tvrtki, a to je ekvivalent, ako računamo da tvrtke rade s desetak posto profita, a ne rade, to je ekvivalent ukupne realizacije od 10 milijardi kuna', kaže Čačić. Te mjere, kaže, pogađaju sektor investicija, ali ostavljaju prostor da se u idućih dva mjeseca izvuče dio tih tvrtki koje država, kako je rekao, sada gazi.

Sve te mjere, zajedno s pokretanjem energetske učinkovitosti i javno-privatno partnerstvo, u Čačiću bude optimizam. Čačić je uvjeren da će podaci u najkritičnijem dobu, a takvim je označio prva tri mjeseca iduće godine, biti bolji od ovogodišnjih. 'A ako budu lošiji, držite me za riječ, u tom trenutku ću smatrati da nisam uspio. Ne govorim da drugi nisu uspjeli, ali tada smatram da ja nisam uspio i tada nemam pravo voditi te projekte', rekao je Čačić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene