Na 100 stanovnika tek je dvoje bez posla. Poduzetnička klima osjeti se na svakom koraku.


Samo lani u gospodarstvo i poljoprivredu grad Buzet je bespovratno uložio milijun i sto tisuća kuna. Poduzetnička klima osjeti se na svakom koraku pa nije ni čudo da Buzet nosi i Forbesovu titulu jednog od najboljih gradova za život u Hrvatskoj.

Vezani članci Naši umirovljenici imaju veliku ulogu za sve buduće generacije Pitat će te starost gdje ti je bila mladost: Savjeti umirovljenika kako živjeti od mirovine kad se od nje ne može živjeti Slika nije dostupna 30 MINUTA DO POTPUNOG UNIŠTENJA Cjelogodišnji rad nestao u bespovrat

Amir Pegačić i Adriana Blažević zaposleni su maloj obiteljskoj tvornici za proizvodnju keksa. 'Nas dvoje već radimo u tandemu devet godina', rekao je Amir.

Uz još nekolicinu radnih kolega na dan proizvedu oko 320 kilograma zdravih keksa. Kod njih je to već uhodan posao.

'Jako sam sretan što sam zaposlen, pogotovo u firmi koja je super', rekao je zaposlenik Tomica Jambrošić. 'Prijatelj me pozvao da dođem probati raditi i počeo sam raditi', rekao je zaposlenik Vanja Jurada.

I nije požalio. Mala proizvodnja želi postati veća, a kako stvari stoje u tome će i uspjeti. Na pomolu je i početak izvoza.

'Mi se borimo na tržištu s razno raznim konkurentima uglavnom iz uvoza, jer u Hrvatskoj kekse bez šećera i ovaj tip proizvodnje ne radi nitko. Uz razne probleme uspijevamo opstati, unaprjeđivati proizvode i razvijati nove', pojašnjava Dražen Horvat, vlasnik proizvodnje.

Saša Vujnović je prije četiri mjeseca otvorio menzu. Nakon desetogodišnjeg rada za poslodavca, odlučio je pokrenuti vlastiti posao.

'Jako smo zadovoljni, jako lijepo radimo nas troje, radimo u kuhinji na tri plaće smo koje redovito isplaćujemo. Naše dobavljače isplaćujemo uredno u dan', kaže Saša.

Većinu svojih proizvoda nabavljaju od lokalnih OPG-ova. Tako posla daju i jedni drugima. A za dobro poslovanje itekako brine i grad. U samo tri godine broj nezaposlenih je prepolovljen.

'Putem gradskih poticaja zaposleno je gotovo stotinjak ljudi u zadnjih nekoliko godina, a još toliko potpora smo podijelili poduzetnicima koji su na taj način unaprjeđivali svoj dosadašnji posao', rekao je Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta.

Za stabilnost je, tvrdi gradonačelnik, bitan razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Razvitak turizma.

'Drago mi je da svake godine imamo sve veći broj poslovnih subjekata. Konkretno, u zadnjih godinu dana na području grada Buzeta otvorilo se 40-ak novih tvrtki i obrta', dodaje Žulić.

A to svakako, kaže, nije kraj. Mjesta za napredak uvijek ima. Grad koji želi, može i uspjeti!

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju