Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog subvencija

BUZ: Vlada krši direktive EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Blok umirovljenici zajedno (BUZ) prozvao je danas Vladu za kršenje direktiva Europske unije jer, iako je bila obvezna, nije do početka svibnja ove godine donijela uredbu kojom bi se siromašnim kućanstvima subvencionirao dio cijene plina, struje i grijanja.

U BUZ-u ističu kako je Vlada bila obvezna subvencionirati dio cijene svima kojima je energetski trošak iznad 10 posto od ukupnih primanja. 'Neprovođenje ove odredbe EU direktive je samo još jedno novo kršenje preuzetih obveza od EU koje je Hrvatska nakon donošenja Zakona o energiji morala definirati najkasnije do mjeseca svibnja', navode u priopćenju.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

>> Uskoro počinje sezona grijanja: Evo kako se najbolje pripremiti!

Napominju da je člankom 39. Zakona o energiji u zakonodavstvo uveden pojam siromašne osobe, koje imaju pravu na subvencioniranu cijenu grijanja i energije, a da je člankom 54. istog zakona Vlada najkasnije do početka svibnja trebala definirati tko je zaštićeni kupac i tako mu omogućiti subvencioniranu cijenu.

'Kako nije, a po onome što priča ministrica Milanka Opačić to i ne namjerava, značit će novo kršenje jedne od direktiva EU na štetu mnogih građana, radi čega će BUZ, kako smo već i najavili, pokrenuti pravne mehanizme kod nadležnih institucija EU. Ili jednostavnije kazano, ne bude li se Vlada držala preuzetih obveza, BUZ će u ime oštećenih građana tužiti Vladu RH', stoji u priopćenju.

BUZ ističe kako po standardu EU svako kućanstvo koje troši više od 10 posto svojih primanja na struju, plin i grijanje ima pravo na subvencioniranu energiju. To znači da ako obitelj ima mjesečna primanja od 4.000 kuna, a na struju, plin i grijanje troši više od 400 kuna onda po europskim zakonima ima prava na jeftiniju struju, plin i grijanje.

'Tu europsku direktivu, ali i hrvatski zakon ova Vlada je po svemu sudeći odlučila svjesno prekršiti ostavljajući tako potpuno protuzakonito ove jeseni i zime gotovo sve naše umirovljenike, slabo plaćene radnike, a da o nezaposlenima niti ne govorimo, u njihovim hladnim domovima samo kako bi uštedjela još koju budžetsku kunu', navode u toj stranci.

Pozivaju sve stranke i udruge, posebno HSU te umirovljeničke i udruge za zaštitu potrošača, da im se pridruže u zajedničkom nastupu, ako je potrebno i pred hrvatskim, odnosno europskim sudovima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene