Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Budite svjesni opasnosti"

Stigao vrhunac nevremena: Izdano crveno upozorenje za Rijeku i Kvarner, očekuje se bura s udarima i do 130 kilometara na sat!

Crveno upozorenje za Rijeku i Kvarner (Screenshot: Meteoalarm)
Crveno upozorenje za Rijeku i Kvarner (Screenshot: Meteoalarm)
Aktualno Galerija +0 Crveno upozorenje za Rijeku i Kvarner (Screenshot: Meteoalarm) Galerija 1/1 >>
Stiglo nam je najavljeno pogoršanje vremena. Vrhunac se očekuje u nedjelju ujutro. Za nedjelju su izdana brojna upozorenja.

Meteoalarm je izdao crveno upozorenje koje označava "izuzetno opasno vrijeme" za Rijeku i Kvarner. Očekuje se jaka i vrlo jaka bura s udarima od 35 do 60 čvorova (65 do 110 kilometara na sat). 

Pročitajte i ovo Ilustracija snažni udari vjetra DHMZ zbog vremena upalio upozorenja diljem zemlje: "Budite na oprezu" Snijeg i led otežavaju povratak kući milijunima Kineza uoči Proljetnog festivala - 4 Ima i poginulih VIDEO/FOTO Ledeni užas u Kini: Tisuće zarobljene u jednom od najvećih prometnih čepova, muškarac danima nije mogao iz vozila

U Velebitskom kanalu očekuju se udari bure i do 130 kilometara na sat. "Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", upozorava Meteoalarm.

 

Ujutro u nedjelju će biti umjereno do pretežno oblačno s kišom i pljuskovima, ponegdje i obilnijim. Na kopnu uz umjeren, na udare i jak sjeverni vjetar, a na sjevernom Jadranu će već u noći zapuhati jaka bura s olujnim udarima, dok će u Dalmaciji biti umjerenog i jakog juga. Temperatura u unutrašnjosti od 11 do 17, a na moru između 18 i 23 stupnja.

U nastavku dana još uvijek s kišom ili pljuskovima, ali prema večeri će kiša postupno prestajati te će se razvedravati. I dalje će biti vjetrovito, a uz sve ovo i osjetno hladnije s temperaturom do 20 stupnjeva.

I na istoku će biti umjereno do pretežno oblačno s kišom ili pljuskovima. Puhat će umjeren, na udare i jak sjeverozapadnjak, a temperatura i ovdje osjetno niža od današnje.

I na sjevernom Jadranu i u gorju s kišom ili pljuskovima, ponegdje i obilnijim. Problema u prometu bi moglo biti i zbog jakog vjetar, u gorju sjeveroistočnjaka, a na moru bure, koja će podno Velebita imati olujne, moguće i orkanske udare. Temperatura tek koji stupanj viša od jutarnje.

I na južnom Jadranu ostaje oblačno s kišom i grmljavinskim pljuskovima, jugo će postupno okrenuti na buru i još pojačati što bi moglo stvoriti probleme u pomorskom i cestovnom prometu. Temperatura do najviše 28 stupnjeva.

Ova kišna epizoda neće biti dugog vijeka, već nam se u ponedjeljak vraća sunčano vrijeme, iako na istoku još uvijek može biti nešto više oblaka i malo kiše, ali od utorka će zato posvuda biti pretežno sunčano.

''U najavi je nevrijeme, u subotu navečer i nedjelju ujutro. U nedjelju olujna bura. Ne bismo se trebali kretati po otvorenom prostoru, ljudi ne bi trebali izlaziti s automobilima, trebali bi se kloniti stajanja ispod stabla i uz objekte, pogotovo ako su derutni'', objasnio je Dino Kozlevac, voditelj istarske službe civilne zaštite.

Zbog vjetra i obilnih oborina Državni hidrometeorološki zavod oglasio je meteoalarm. Najopasnije će biti u Velebitskom kanalu.

''U nedjelju će na Sjevernom Jadranu biti jake i olujne, podno Velebita moguće i orkanske bure. U početku će na jugu puhati jugo, a zatim će i tu zapuhati pojačana bura'', rekla je Damjana Ćurkov, meteorologinja.

Posebno oprezni moraju biti nautičari. Ministarstvo prometa upozorava ih da ne isplovljavaju u područja jakog vjetra: ''Podsjećamo kako se upravo tijekom nepogodnih vremenskih prilika dogodi i do 30 posto više pomorskih nesreća. Primjerice, samo tijekom posljednjeg nevremena zabilježenog sredinom ovog mjeseca, zaprimljeno je više od 120 poziva pogibelji na moru te provedeno 50 spasilačkih akcija, u kojima su službenici lučkih kapetanija spasili 65 osoba''.

Bura će nakratko rashladiti more, u unutrašnjosti će se ujutro nositi dugi rukavi.

''Očekuje nas osjetni pad temperature. Zapravo u nedjelju će se mjeriti temperature koje su se praktički do jučer mjerile po noći. Tako da će u najtoplijem dijelu dana u kopnenim predjelima biti 20 stupnjeva, u gorju 15, a jedino će na krajnjem jugu preći 25 stupnjeva'', ističe Ćurkov.

Kiša je već rastjerala turiste s Krka. Put Krčkog mosta vozilo se u kolonama. Na autocestama gust promet cijelog dana. Prijepodne u oba smjera, poslijepodne u smjeru unutrašnjosti. Najveća kolona na Lučkom danas - 12 kilometara.

U subotu navečer i nedjelju treba izbjegavati putovanje, jer će tada uvjeti biti - najopasniji.

Temperatura će malo porasti pa ćemo u novom tjednu uživati u ugodnom vremenu. I na Jadranu će idući tjedan biti pretežno sunčano, u početku će još uvijek biti umjerene do jake bure, podno Velebita na udare i olujne, tako da se zapravo i od utorka očekuje ono pravo proljepšanje vremena.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene