Branimir Bunjac (Foto: Pixell)
Branimir Bunjac (Foto: Pixell)

Saborski zastupnik Živog Zida Branimir Bunjac u utorak se žestoko obrušio na instituciju Hrvatskog sabora, koji je, tvrdi, postao činovnički ured u kojem se slijepo potvrđuju sve odluke Vlade, HDZ je prozivao zbog političke trgovine, a glavnim je krivcem imenovao premijera Andreja Plenkovića, na što je HDZ-ov Branko Bačić Živom zidu uzvratio da "očiste najprije svoje dvorište, koje je puno prljavštine".


Već dulje vrijeme po anketama možemo čitati da je Sabor najgore ocijenjena institucija u Hrvatskoj, a prema mišljenju većine građana, sveden je na razinu činovničkog ureda u kojem se slijepo potvrđuju sve odluke Vlade, kako bi stranački poslušnici nezasluženo dobili visoke plaće i privilegije o kojima prosječni građanin može samo sanjati, poručio je Bunjac u stanci za slobodni govor.

Vezani članci Božo Petrov o prijetnjama Bunjca (Foto: Dnevnik.hr) Božo Petrov: "Osuđujem prijetnje Bunjca u Saboru, ali me smeta moraliziranje HDZ-a" Gordan Jandroković (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Jandroković: "Ovo je prijetnja smrću i zaslužuje svaku moguću osudu i najteže sankcije birača i javnosti"

Krivcem za takvo stanje imenovao je Andreja Plenkovića, koji je u travnju 2017. "prepotentnim i teatralnim izbacivanjem Mosta iz Vlade otvorio Pandorinu kutiju trgovine utjecajem, kupovine zastupnika, otvorene prijevare i zlouporabe institucija, prije svega pravosudnih tijela".

"Dogodila se trgovina zastupnicima ko na placu i mesnici, pa se nekad pitalo 'koliko košta kila mozga', a danas se pita 'koliko košta jedna ruka'", ustvrdio je Bunjac.

Istovremeno se odvijao proces gušenja parlamentarizma i same demokracije u Saboru, kaže Bunjac, jer je Plenković naredio Predsjedništvu Sabora da napravi novi Poslovnik kojim su ukinute na samo stanke već i replike, a rasprave su postale sterilne i svedene na monologe.

Bačić: "Prvi je o trgovini govorio Runtić, koji je iz Živog zida prešao u Most"

Sve se, tvrdi, svodi na glasanje po šalabahteru. Oporba se tretira kao smetnja prema kojoj treba pokazati neuvažavanje i prezir. U dvije i pol godine nije prihvaćen niti jedan njihov amandman, zamjerao je Bunjac.

Osim toga, oporbene zastupnike prekomjerno se kažnjava, a iz redova vladajuće većine upućuju im se uvrede tipa "panjevi", "budale", "primitivci" i "čobani".

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić podsjetio ga je da ocjena o radu Sabora nije rezultat rada Vlade, već prvenstveno ocjena o radu saborskih zastupnika koji često, kada je dio oporbe u pitanju, primitivno vrijeđaju kolege, a od Sabora pokušavaju napraviti debatni klub.

"Kada je riječ o političkoj trgovini, prvi zastupnik koji je govorio o trgovini u Saboru je Hrvoje Runtić, koji je napustio Živi zid i prešao u Most te javno optužio Živi zid da ga je pokušao podmititi kako ne bi objavio "žute kuverte koje su šetale u izbornoj noći i izbornoj kampanji, bez adresiranih donatora", rekao je Bačić.

Što se tiče saborskog Poslovnika, Bačić ga je upozorio da je usvojen velikim dijelom i glasovima oporbe.

"Najprije očistite svoje dvorište, puno je prljavštine ispred vrata Živog zida koju pokušavate sakriti tako da pljujete po kome se sjetite i kad god se sjetite", poručio je Bačić Živom zidu i Bunjcu. (Hina)