Policija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Policija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Zbog krijumčarenja 14 Afganistanaca, zatečenih kod granice nedaleko Buja, u policijskom je pritvoru završio 34. godišnjak iz Vrbanje te dvoje njegovih navodnih srbijanskih suradnika - 19. godišnjak i 23. godišnjakinja iz okolice Šapca, izvijestila je u ponedjeljak istarska policija.


Strance i njihove krijumčare policija je otkrila nakon što je u petak oko 17 sati na lokalnoj cesti do graničnog prijelaza Lucija zapazili prazan kombi osječke registracije i automobil vinkovačkih tablica u kojem su se nalazili 34-godišnjak i 23-godišnjakinja.

Nešto kasnije, u šumi kod mjesta Dižijoti, pronađen je 19-godišnji vozač i 14 državljana Afganistana, od toga šest muškaraca, pet žena i troje djece.

"Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je 34-godišnjak na području Srbije angažiran da za nekoliko tisuća eura pomogne državljanima Afganistana da nezakonito prijeđu iz Srbije u Hrvatsku, a da ih potom preveze preko Hrvatske i omogući im izlazak iz zemlje. S tim ciljem, 34-godišnjak je povezao u zajedničko djelovanje 23-godišnjakinju i 19-godišnjaka te im obećao novac", izvijestila je policija na svojoj internetskoj stranici.

Dodaju da je sukladno dogovoru 19-godišnjak s vodičem u noći s četvrtka na petak nezakonito kroz šumu preveo državljane Afganistana u Hrvatsku, gdje su ih u blizini mjesta Soljani u općini Vrbanja, susreli 34-godišnjak i 23-godišnjakinja.

Osumnjičeni su potom strance smjestili u kombi te su se svi zajedno uputili prema Bujama i državnoj granici sa Slovenijom, no u nezakonitom prelasku ganice spriječila ih je bujska policija.

Radi nezakonitog ulaska i boravka u Hrvatskoj, odnosno počinjenja prekršaja iz Zakona o strancima, državljanima Afganistana izdana su rješenja o protjerivanju, dok je krijumčarski trojac u subotu uz kaznenu prijavu priveden u pritvorsku jedinicu istarske policije. (Hina)