Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S dolaskom proljeća i toplijeg vremena dolazi i sezona motociklista. Ne škodi još jednom upozoriti na sve opasnosti koje vrebaju na prometnicama.


U proteklih 10 godina preko 900 motociklista i mopedista izgubilo je živote na hrvatskim cestama. Udruga Karavana za život 'Bikeri na cesti' upozorava na oprez potreban za sudjelovanje u prometu.

Vezani članci Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Četiri glavne ubojice na cestama ove godine odnijele su 131 život, a jedan od njih opasniji je no što vozači misle: ''U nekom trenu postaje i gori prekršaj od alkohola'' Užasni vozači - 11 Užasni vozači preplavili prometnice, nevjerojatno što sve izvode

'Molimo apsolutno sve sudionike u prometu da prilikom kretanja prometnicama,pogledaju dva puta u retrovizore, provjere 'mrtvi kut', koriste pokazivače smjera (žmigavce) i budu naročito oprezni kada ugledaju svjetla motocikla u prometu', poziva predsjednik Udruge Mladen Stjepan Vitković.

Iz Udruge pozivaju da se prije vožnje provjeri motocikl, stanje guma, tlak u gumama, stanje kočionih obloga, ispravnost pokazivača smjera i električne instalacije te upozoravaju da se noću nosi reflektirajući prsluk kako bi se motocikliste lakše zamijetilo na prometnicama.

Zagreb: Pali s motora, poginuo 31-godišnjak

Upozoravaju i roditelje mladih vozača koji su tek ušli u svijet motociklizma i novi su vlasnici mopeda ili motocikla. 'Obratite nam se sa punim povjerenjem, dat ćemo Vam savjet što nije mudro činiti, što napraviti da vaše dijete ne bude poneseno 'adrenalinom, hormonima i brzinom' u životnu opasnost već da uživa u vožnji na dva kotača, shvati da je život samo jedan i da ga se isplati živjeti, a ne ostaviti ga na cesti pod izlikom - netko je drugi kriv', dodaje Vitković.

'Kad se tragedija dogodi potpuno je irelevantno tko je kriv, što je moglo biti uzrok i kada će (i hoće li) pravda sustići krivca jer vaše voljene osobe više nema da o tome svjedoči', upozoravaju iz Udruge.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook