Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vratio se u politiku

Budiša: Hrvatskoj treba koalicija HDZ-a i SDP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan nakon prvog kruga predsjedničkih izbora vratio se u politiku, a par dana kasnije, Dražen Budiša aktualnoj premijerki Jadranki Kosor već nudi ideju za izlazak iz krize - veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a do idućih parlamentarnih izbora i izlaza iz krize.

Budiša se vratio u svoju stranku, HSLS i odmah se uključio u političke aktualnosti, a prije svega izbore te preostala dva kandidata u njima, Milana Bandića i Ivu Josipovića. Pritom je pozvao Milana Bandića da otkrije sve o svojem angažmanu u prvoj izbornoj kampanji predsjednika Stjepana Mesića. 'Pretpostavljam da se ne radi o pogrešci niti da je imao razlog to izmisliti. Neki moji suradnici i ja imali smo saznanja da dio SDP-a bojkotira moju kampanju i izravno radi na promidžbi Stjepana Mesića. I to preko Saveza samostalnih sindikata Hrvatske koji je tada s vodstvom SDP-a bio u vrlo tijesnim odnosima', rekao je u intervjuu za Večernji list Budiša.

Pročitajte i ovo Predrag Štromar i Andrej Plenković U tri izborne jedinice HNS dogovorio izlazak na izbore s HDZ-om: "Očekujemo jedan do dva mandata" Koalicija u središnjici SDP-a Predstavljena koalicija "Rijeke pravde": "Građani su najveća rijeka koja će odnijeti sav talog i smrad koji nam se nakupio u 30 godina"

>> Dražen Budiša aktivirao članstvo u HSLS-u

'Pozivam Bandića da otkrije sve o svom angažmanu kako bi time dao prilog higijeni politike u Hrvatskoj. To neće ništa izmijeniti, ali može pridonijeti ozdravljenju političkih odnosa', dodao je Budiša. Za Ivu Josipovića, Budiša tvrdi kako ga nije impresionirao, niti kao osoba, niti kao kandidat. 'On je sveučilišni profesor i intelektualac od kojeg do danas nisam čuo nijednu misao. Čuo sam samo nepodnošljive mantre. Ako on dvije minute svog govora nakon ulaska u drugi krug tri puta govori o svjetlu i tami, bojim se da od toga neće pobjeći ni kad postane predsjednik. Žao mi je, ali ja ne znam što bih od Josipovića zapamtio, osim da je on čovjek koji pristojno djeluje', istaknuo je Budiša.

na kraju, Budiša je odmah ponudio i svoje viđenje političkog rješenja za izlazak iz aktualne krize u državi, a prema njemu, to je jedna velika nacionalna koalicija stranaka, prije svega misleći na SDP i HDZ. 'Zbog nacionalnih interesa trebalo bi pristupiti osnivanju koalicijske vlade s Jadrankom Kosor na čelu i sa Zoranom Milanovićem kao potpredsjednikom Vlade', kaže Budiša i dodaje kako bi prijedlog za tu koaliciju trebala predložiti sama premijerka Kosor. 'Stvaranje velike koalicije pretpostavilo bi zajedničku borbu protiv korupcije, pri čemu bi imali veliku pogodnost u tome što je dvoje vodećih ljudi dviju vodećih stranaka u tom pogledu čisto i bez repova... Tako bismo prebrodili najtežu krizu', zaključio je Budiša i napomenuo kako bi trajanje te koalicije trebalo biti do idućih parlamentarnih izbora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene