Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak suđenja

Bubalov vozač: Ne znam s kim je Marketić razgovarala ni zašto se morala vratiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vozač osječkoga gradonačelnika Krešimira Bubala potvrdio je danas u nastavku suđenja osječkome poduzetniku Dragi Tadiću da je 24. srpnja 2010. iz Osijeka u Drinovce k Branimiru Glavašu vozio bivšu zamjenicu glavnog urednika 'Glasa Slavonije' Sanju Marketić, koja ga je nakon telefonskog poziva kod tunela Sv. Roka zamolila da je vrati u Osijek.

Bubalov vozač Ronald Pavošević posvjedočio je na zagrebačkome Županijskom sudu kako ne zna s kim je Marketić tada razgovarala ni zašto se morala vratiti u Osijek. Dodao je da je ona putem u oba smjera više puta razgovarala, a jedino zna da joj je jedan od sugovornika bio Branimir Glavaš.

Svjedok je najprije rekao kako sa Sanjom Marketić nakon toga nije komunicirao dulje vrijeme, a pošto mu je puštena snimka njegova razgovora s njom istoga dana poslije, rekao je kako ne zna o čemu su razgovarali ni što je na traženje Marketić trebao provjeriti.

Ispričao je kako je on sam namjeravao posjetiti Glavaša u Drinovcima u BiH, kamo je Glavaš pobjegao prije nego što je osuđen za zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991., ali ga je večer prije puta nazvao Bubalo ili saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić i pitao može li povesti i Marketić.

>> Svjedokinja prenijela poruku Tadiću da je Drmić na ispitivanju

Pošto je poslijepodne Marketić ostavio u središtu Osijeka, svjedok je otišao u slastičarnicu na poziv osječko-baranjskoga župana Vladimira Šišljagića, koji ga je pitao "je li bio dolje kod Glavaša i za godišnji odmor". Šišljagiću je rekao kako je s njim u Drinovce išla Marketić, ali ga je zamolila da se vrate natrag te da ne zna zašto se morao vratiti.

U nastavku suđenja danas su pregledane i snimke tajnog praćenja aktera pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi se smanjila presuda Glavašu. Na snimkama na raznim mjestima od 21. srpnja do 18. kolovoza 2010. vide se Drmić, Marketić, Srećko Jurišić, Tadić, Boras, Šišljagić, Zoran i Petar Pripuz i zet Stjepana Mesića Renato Obranović.

Suđenje se nastavlja sutra, kad bi trebao svjedočiti Vladimir Šišljagić, a Darko Tolić i Krešimir Bubalo ispričali su svoj nedolazak.

Bubalo je rekao da je spriječen gradonačelničkim protokolarnim obavezama, na što je sudac Zdravko Majerović ustvrdio kako je dužnost svjedočenja na sudu važnija od protokolarnih obaveza.

Tadić je jedini optuženik kojemu se sudi zbog pokušaja podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnoga suda radi izmjene osuđujuće presude Glavašu. Ostali optuženi, njegova supruga Božica Tadić-Ćavar, Drmić, Marketić i splitski poduzetnik Srećko Jurišić prije suđenja priznali su krivnju i nagodili se s USKOK-om, a Tadić je odbio ponudu na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od dvije i pol godine.

Drmić i Marketić osuđeni su uvjetno na dvije godine zatvora u koji neće ići ako u idućih pet godina ne počine novo kazneno djelo. Tadićeva supruga uvjetno je osuđena na 15 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine, a Jurišić se nagodio na dvije godine zatvora uz petogodišnji rok kušnje.

Slučaj pokušaja podmićivanja sudaca počeo se istraživati pošto je predsjednik Vrhovnoga suda Branko Hrvatin glavnome državnom odvjetniku Mladenu Bajiću prijavio da se Tadić raspituje o slučaju Glavaš. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Nestala Cijeli svijet prati misterij već 13 godina: Novca sve manje, a očekivanja sve veća Ilustracija Sude mu Zbog bizarnog razloga umirovljeni pukovnik odavao tajne informacije o ratu u Ukrajini: "Ti si moj tajni doušnik, ljubavi!"

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene