Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Proračuni i državne financije tema su u Hrvatskoj, ali i u Bruxellesu. Prvi put naše financije pod kontrolom su Unije. S kolegama europskim ministrima financija satima je o brojnim temama raspravljao i Slavko Linić. Hrvatska je 17. zemlja članica nad kojom će se zbog prekomjernog minusa u proračunu provoditi nadzor - deficit mora smanjiti ispod 3 posto te javni dug ispod 200 milijardi kuna.


Satima je ministar financija u Bruxellesu s kolegama iz unije sudjelovao u raspravi o financijama zemalja članica. Hrvatski je proračun već dostavljen Bruxellesu koji, očekivano, nije zadovoljan. Minus države je prevelik, kao i javni dug.

Vezani članci Ursula von der Leyen Stigao odgovor Europske komisije: "Pojedine države članice odlučile su odstupiti od prijedloga proporcionalne raspodjele" Hrvatski premijer Andrej Plenković i belgijski premijer Alexander De Croo Plenković s belgijskim premijerom: ''Cilj je imati bržu isporuku cjepiva kako bi osigurali slobodnije kretanje ljudi''

'Vidimo da je odluka Komisije da bi Hrvatska trebala proći program prekomjernog deficita i to zbog deficita u proračunu, ali i duga koji će u idućoj godini proći 60 posto', kazao je Linić.

Hrvatska će tako uz Mađarsku postati druga država članica koja je u program prekomjernog deficita ušla odmah nakon pristupanja EU. Mađarska je bila sankcionirana zabranom korištenja EU fondova. 'Koje će biti mjere Europske komisije - to još ne možemo pretpostaviti', kazao je Linić.

>>
Slijedi prijelomna godina za državni proračun: Evo što je Linićev plan

Hrvatska će biti pod nadzorom Bruxellesa dok ne postigne deficit ispod 3 posto te dug manji od 200 milijardi. 'Na Vladi je da ova dva - tri mjeseca dovrši sve one mjere koje su okrenute podizanju investicijskog ciklusa, kao i dugoročne mjere koje će stabilizirati rashodovnu stranu proračuna', kazao je Linić.

Unatoč ministrovom optimizmu, HDZ mu ne vjeruje. 'Ovaj proračun izgleda kao da je Vlada digla ruke i kazala da mi bolje ne znamo i ne možemo pa ako se s time EU ne slaže, mi ćemo proračun promijeniti. Pa zašto se onda predlaže proračun koji ćemo morati mijenjati?, pita se saborska zastupnica Martina Dalić.

HDZ smatra kako vladi fale dugotrajni plan i mjere. 'Vlada, unatoč dvije godine koje su dovele katastrofalne rezultate uvođenjem novih poreza, nastavlja istim smjerom', zaključila je Dalić. No, ministar Linić je kazao kako su svjesni toga da veće opterećenje građana nije moguće. Uz reforme, Zagreb i Bruxelles najviše nade polažu u investicije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook