Obavijesti Pretražite Navigacija
Zatvorena još dva poglavlja

Bruxelles: Lipanjski rok ambiciozan ali dostižan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dovršetak hrvatskih pristupnih pregovora u lipnju ambiciozan je, ali i dostižan cilj, istaknuto je u Bruxellesu nakon što je Hrvatska zatvorila još dva poglavlja pristupnih pregovora s EU-om.

'Završetak pristupnih pregovora u lipnju jest ambiciozan, ali i dostižan cilj, iako to sada nitko ne može jamčiti, ali svi se slažemo da ćemo učiniti sve da se to i ostvari', rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi na konferenciji za novinare nakon međuvladine konferencije o pristupanju na kojoj je Hrvatska zatvorila dva poglavlja pregovora - Poljoprivreda i ruralni razvitak i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata.

Time se broj zatvorenih poglavlja popeo na 30 od njih ukupno 35. Do kraja pregovora preostat će još zatvoriti pet poglavlja - Tržišno natjecanje, Ribarstvo, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe te Ostala pitanja. Poglavlje Ostala pitanja je tehničko i o njemu se ne vode pregovori. U poglavlju Ribarstvo već je sve dogovoreno tako da će i ono vrlo brzo biti zatvoreno. Za kraj pregovora ostaju dva najteža poglavlja, Tržišno natjecanje te Pravosuđe i temeljna prava.

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele rekao je da Komisija ne namjerava predložiti uvođenje mehanizma za verifikaciju i nadzor kakav je uveden za Bugarsku i Rumunjsku. Umjesto toga Komisija će nastaviti s monitoringom i nakon potpisivanja pristupnog ugovora, koji će trajati sve do kraja procesa ratifikacije, odnosno do samog ulaska u članstvo u EU-u. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Francuska ne sumnja 'Hrvatska je spremna do kraja lipnja zaključiti pregovore' Slika nije dostupna 'Analiziramo prvo izvješće hrvatske Vlade' Fuele: U svibnju ćemo znati više o spremnosti RH

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene