Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MLADA ZNANSTVENICA

NEOBIČAN ŽIVOTOPIS NOVE ZASTUPNICE Od lustracije do rupa u biografiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bruna Esih prilično je prekoračila rok za doktoriranje, ali i dalje je zaposlena na Institutu "Ivo Pilar".

Na nedavno okončanim parlamentarnim izborima u Hrvatski sabor je s liste HDZ-a zahvaljujući preferencijalnim glasovima (jer bila je posljednja na listi) izabrana Bruna Esih, mlada znanstvenica zaposlena na Institutu Ivo Pilar, čelnica udruge Hrvatski križni put koja se bavi stradavanjem Hrvata u Drugom svjetskom rau i poraću.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora?

Esih je na "Pilaru" kao asistentica/znanstvena novakinja zaposlena od rujna 2001. godine. U fokusu šire javnosti našla se kad ju je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izabrala za svoju izaslanicu na komemoraciji na Bleiburškom polju.

Mlada znanstvenica, inače profesorica filozofije i kroatologije, na "Pilaru" je završila zahvaljujući svojem interesu za modernu hrvatsku povijest, a poznata je i kao zagovornica lustracije, iako osobno ne voli rabiti tu riječ, jer, kako je sama rekla u jednom intervjuu, smatra da je ona "zagađena različitim teorijama koje smo imali prilike čuti i od kojih je najiritantnija da bi to dovelo do novih podjela u društvu".

Međutim, u njenoj biografiji postoje, kako se čini, i neke rupe. Naime, po podacima koje smo dobili iz Instituta Ivo Pilar, ona je u toj instituciji već 15 godina zaposlena kao znanstvena novakinja, a još nije diplomirala, što je morala učiniti u roku od najviše šest godina.

Pet godina "u komadu" izbivala s posla

Iz "Pilara" kažu da je Esih od veljače 2004. do svibnja 2005. godine koristila rodiljni i roditeljski dopust za drugo dijete, od svibnja 2011. do ožujka 2013. bila je na neplaćenom dopustu, a potom je od ožujka 2013. do kraja rujna 2016. koristila rodiljni i roditeljski dopust za treće dijete. Ukupno to iznosi nešto više od šest i pol godina, od kojih je zadnjih pet izostala s posla "u komadu".

Status znanstvenog novaka miruje i ugovor o radu se produljuje u slučaju bolovanja, rodiljnog, roditeljskog ili neplaćenog dopusta, kako su Dnevniku.hr potvrdili i iz “Pilara“, no već i grubom računicom vidljivo je kako je Esih u Pilaru – van rodiljnih i neplaćenih dopusta – već više od osam godina, dok je rok za doktoriranje šest godina.

U međuvremenu je upisala magisterij, no izmjenom zakona omogućeno joj je da bez magisterija upiše doktorski studij, što je ona i učinila 2006. godine, kad je upisala doktorski studij povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.

Objavila osam znanstvenih radova

Drugi sporni dio biografije mlade znanstvenice jest činjenica da je, po podacima istaknutim na stranici Hrvatska znanstvena bibliografija, dosad objavila ukupno osam znanstvenih radova, što kao suradnica, što kao autorica, a neke je i uredila.

Iz Pilara su nam potvrdili kako se od znanstvenika Instituta očekuje da objave najmanje dva znanstvena rada godišnje, ali i dodali da obveze miruju kada zaposlenik koristi bolovanje, rodiljni, roditeljski ili neplaćeni dopust.

Ako pođemo od računice da je Esih na Pilaru odradila oko osam godina, to znači da je bila obvezna objaviti najmanje 16 znanstvenih radova.

Za komentar smo upitali i samu Esih, no do okončanja ovog teksta nije nam se javila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene