Vlada je u 365 dana, koliko se nalazi na vlasti, povukla brojne ekonomske, ali i političke poteze.


Više od 3.000 akata Vlada je donijela u 2012. No, mi ćemo izdvojiti neke od najbitnijih. Kao što znamo, PDV je dignut s 23 posto na 25 posto. Građani su tako platili svoj dio krize. Istovremeno, poduzetnicima su zdravstveni doprinosi smanjeni s 15 posto na 13 posto.

Vezani članci Supermarket, ilustracija Hrvatska ima najveći gospodarski rast u cijelom EU, no u HUP-u kažu da ima jedan "ali"... Slika nije dostupna Postoje razlozi zbog kojih je trenutna politička situacija u RH posebno opasna

Vlada je pokušala uvesti red u porezni sustav pa je onda objavila famoznu listu poreznih dužnika te je tako uspjela prikupiti novih 200 milijuna kuna u proračun. Istovremeno, pokušali su potaknuti investicije, donijeli su zakon koji je nagrađivao svako novo otvoreno radno mjesto sa 3 do 9 tisuća eura.

>> Pogledajte kako je Vlada ocijenila samu sebe

Što se političkih poteza tiče, izdvojili smo tri. Na početku mandata ukinute su povlaštene mirovine. Također, zakon koji je digao puno političke prašine je liberalniji zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji. Ono što je najsvježije, nedavno je objavljen registar branitelja, kao što znamo, i to je diglo dosta političke bure.

No, spomenuti ekonomski potezi, nažalost, nisu uspjeli potaknuti gospodarski rast u 2012. Vlada je na početku mandata projicirala rast od 0,8 posto, a  godinu ćemo najvjerojatnije završiti, prema procjenama analitičara, s gospodarskim padom od 2 posto, uglavnom zbog toga što su u 2012. opet izostale velike investicije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju