Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki bitni potezi

Brojni potezi, mršavi rezultati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je u 365 dana, koliko se nalazi na vlasti, povukla brojne ekonomske, ali i političke poteze.

Više od 3.000 akata Vlada je donijela u 2012. No, mi ćemo izdvojiti neke od najbitnijih. Kao što znamo, PDV je dignut s 23 posto na 25 posto. Građani su tako platili svoj dio krize. Istovremeno, poduzetnicima su zdravstveni doprinosi smanjeni s 15 posto na 13 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali

Vlada je pokušala uvesti red u porezni sustav pa je onda objavila famoznu listu poreznih dužnika te je tako uspjela prikupiti novih 200 milijuna kuna u proračun. Istovremeno, pokušali su potaknuti investicije, donijeli su zakon koji je nagrađivao svako novo otvoreno radno mjesto sa 3 do 9 tisuća eura.

>> Pogledajte kako je Vlada ocijenila samu sebe

Što se političkih poteza tiče, izdvojili smo tri. Na početku mandata ukinute su povlaštene mirovine. Također, zakon koji je digao puno političke prašine je liberalniji zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji. Ono što je najsvježije, nedavno je objavljen registar branitelja, kao što znamo, i to je diglo dosta političke bure.

No, spomenuti ekonomski potezi, nažalost, nisu uspjeli potaknuti gospodarski rast u 2012. Vlada je na početku mandata projicirala rast od 0,8 posto, a  godinu ćemo najvjerojatnije završiti, prema procjenama analitičara, s gospodarskim padom od 2 posto, uglavnom zbog toga što su u 2012. opet izostale velike investicije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene