Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podaci HZJZ-a

Broj novoregistriranih ovisnika o drogama u Hrvatskoj u padu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za 2011. godinu, broj ovisnika o drogama koji su bili u nekom od oblika tretmana bilo je 7665, a ono što je pozitivno je da je novoregistriranih ovisnika, kojih je bilo 1151, u padu.

'Više od 80 posto registriranih ovisnika su opijatski ovisnici, a njih je 6198. Što se tiče problematičnih ovisnika izračunato je da se u Hrvatskoj brojka kreće između 6600 i 12553, dok se brojka intravenoznih ovisnika kreće između 184 i 1833', kazao je ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH Željko Petković. Ustvrdio je da je, vezano uz posljedice zlouporabe droge i zaraznih bolesti, stopa HIV-a relativno niska i iznosi 0,5 posto dok je zaraza hepatitisom 40,5 posto.

Petković je podsjetio da uskoro treba biti donesena nova Nacionalna strategija suzbijanja zlouporabe droga za razdoblje 2012.-2017., koju će pratiti akcijski koji će konkretizirati odredbe strategije. Naglasio je da je evaluacija prethodne strategije bila pozitivna i da je u konačnici polučila određena poboljšanja. Istaknuo je da nova nacionalna strategija obuhvaća dva najbitnija područja: ono koje se odnosi na suzbijanje potražnje i liječenje ovisnika.

>> Šibenik: LSD, hašiš i heroin na tulumu stranih turista

Vezano uz rehabilitaciju ovisnika, kazao je, u većini slučajeva imamo uspjeha u školovanju i prekvalifikaciji ovisnika, no problemi su u zapošljavanju zbog ekonomske krize. Što se suzbijanja potražnje tiče, Petković je kazao da unatoč tome što postoje manji individualni pokušaji uzgoja marihuane, Hrvatska nije proizvođač droga, ali da je najveći problem krijumčarenje.

Istaknuo je kako je važan dio strategije edukacija, međunarodna suradnja i praćenje bez koje se ne može raditi evaluacija. Dodao je da će svaki akcijski plan pratiti akcijski plan za određeno područje, sukladno administrativnoj podjeli Hrvatske, odnosno da će svaka županija sukladno svojim prioritetima i problematici izraditi svoj provedbeni program.

EXASS mreža djeluje u okviru Pompidou grupe Vijeća Europe kao europsko partnerstvo stručnjaka i profesionalaca iz različitih zemalja koji se izravno bave problemom ovisnosti o drogama s ciljem razmjene znanja i iskustava u međusektorskoj suradnji, a ovaj sastanak organizirao je Ured za suzbijanje zlouporabe droga i Pompidou grupa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Rutinska kontrola Zaustavila ga policija, a nakon provjere oduzeli mu auto i ispisali ogromnu kaznu Željko Petković i Domagoj Mikić Za Dnevnik Nove TV Gumeni medvjedići puni THC-a stizali i u Hrvatsku, a stručnjak iz HZJZ-a upozorava: "Takvo što je vrlo opasno"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene