Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak s ministrom

Brođani jedinstveni u borbi za čist zrak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Grada Slavonskog Broda, Brodsko-posavske županije i udruga angažiranih na otklanjanju onečišćenja zraka zbog Rafinerije u Bosanskom Brodu (BiH), danas su poduprli nastavak pregovora na državnoj razini o smanjenju zagađenja otrovnim tvarima iz bosanskobrodske Rafinerije, ali i preporučili da se u pregovore uključe eko udruge i lokalna vlast.

Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj uoči sutrašnjeg sastanka s Mihaelom Zmajlovićem, ministrom zaštite okoliša i prirode, predstavili su svoja zajednička stajališta o tom dugogodišnjem slavonskobrodskom ekološkom problemu. Ministar Zmajlović sutra će, naime, Brođanima u Ministarstvu predstaviti rezultate razgovora koje je vodio s predstavnicima Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Rafinerije Brod 11. veljače u Bosanskom Brodu.

Pročitajte i ovo Mirko Duspara i Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Stigli novi rezultati Gradonačelnik Sl. Broda: ''Iz ministarstva su trebali raditi sanaciju, obavijestiti građane. To nije napravljeno'' Stjepan Aščić i Mirko Duspara (Foto: Dnevnik.hr) Brođani i dalje bez vode Direktor Vodovoda najavio nove kaznene prijave, Duspara "oprao" ministra: "Da ima imalo morala, već bi u petak dao ostavku"

Grad Slavonski Brod podupire nastavak pregovora na državnoj razini o smanjenju zagađenja otrovnim tvarima iz Rafinerije nafte Brod, s preporukom da se u povjerenstva uključe predstavnici ekoloških udruga te gradska i županijska uprava. Tražimo hitnu nabavu druge mjerne postaje u Slavonskom Brodu te da se mjerna postaja postavi i u Rafineriji nafte kako bi konačno dobili podatke iz samog izvora onečišćenja, istakao je slavonsko-brodski gradonačelnik Mirko Duspara.

>> Zmajlović zadovoljan planovima za modernizaciju rafinerije u B. Brodu

Uzimajući u obzir raspoloživu tehnologiju podaci bi trebali biti dostupni zajedno s podacima s mjernih postaja u Slavonskom Brodu, dodao je Duspara.

Napomenuo je i kako Brođani podržavaju svaku inicijativu iz Ministarstva koja bi riješila probleme vezano za onečišćenje zraka, te da Brođani za ministra Zmajlovića imaju još dvije inicijative.

Prva je zabrana prometa kamionima s opasnim tvarima preko graničnog prijelaza Slavonski Brod. Taj se prijelaz nalazi stotinjak metara od samog središta grada i promet opasnih tvari predstavlja znatnu opasnost za građane Slavonskog Broda.

Također kao mogućnost za smanjenje onečišćenja iz bosanskobrodske Rafinerije nafte predloženo je da se, putem Ministarstva gospodarstva RH utječe na JANAF, kao glavnog opskrbljivača Rafinerije sirovinom.

'Tražimo da se razmotri mogućnost smanjene opskrbe u vrijeme trajanja onečišćenja', istakao je Duspara.

Potporu toj inicijativi dao je i Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, te Dalibor Vašarević, ispred facebook inicijative koja je u 31. studenog prošle godine okupila više tisuća Brođana na prosvjed za čist zrak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene