Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rade dežurni telefoni

Brođani i dalje bez pitke vode: "Opskrba je stabilizirana, ali ovakva situacija bi mogla potrajati"

Vojska i policija dijele vodu Brođanima (Foto: MORH/Dnevnik.hr)
Vojska i policija dijele vodu Brođanima (Foto: MORH/Dnevnik.hr) MORH/Dnevnik.hr
Aktualno Galerija Vojska i na Uskrs pomaže Brođanima (Foto: MORH) Vojska i na Uskrs pomaže Brođanima (Foto: MORH) Foto: MORH Vojska i na Uskrs pomaže Brođanima (Foto: MORH) Vojska i na Uskrs pomaže Brođanima (Foto: MORH) Foto: MORH Vodu građanima dijeli i policija (Foto: dnevnik.hr) Vodu građanima dijeli i policija (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Vojska i policija dijele vodu Brođanima (Foto: MORH/Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Građani Slavonskog Broda i okolice - njih 90 tisuća, i dalje su bez pitke vode.

Grad Slavonski Brod na svojim je stranicama obavijestio građane da se i danas mogu javljati na dežurne telefonske brojeve ako imaju bilo kakve upite oko opskrbe vodom.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

Podsjetimo, stanovnici Slavonskog Broda i okolnih općina koje se opskrbljuju sa slavonskobrodskog vodocrpilišta, zbog onečiščenja ugljikovodicima nemaju pitke vode. Ona se ne može koristiti ni nakon prokuhavanja.

Oružane snage Republike Hrvatske su i danas angažirane u pomoći opskrbe stanovništva Slavonskog Broda pitkom vodom sa šest cisterni za pitku vodu kapaciteta do 6000 litara. Vojska je Brođanima pomagala i u subotu, a pomaže im i policija.

"Pripadnici Oružanih snaga RH angažirani u pomoći stanovništvu u Slavonskom Brodu u opskrbi pitkom vodom, dostavljaju vodu iz cisterni u slavonskobrodsku Opću bolnicu 'Dr. Josip Benčević' te u Dom za starije i nemoćne osobe.

Nakon sjednice Stožera civilne zaštite i spašavanja Grada Slavonskog Broda zaključeno je kako je opskrba vodom stabilizirana, ali je naglašeno i kako građani moraju znati da bi ovakva situacija mogla potrajati.

Tijekom posljednja dva dana građanima Slavonskog Broda pitka voda osigurana je iz državnih robnih zaliha uz pomoć cisterni koje obilaze područje 16 gradskih mjesnih odbora. Kako bi voda bila još dostupnija građanima, postavljeni i spremnici s pitkom vodom kapaciteta 1.000 litara koji će ostati na predviđenim lokacijama sve dok se za to bude bilo potrebe te će se redovno nadopunjavati.

Pitka voda iz cisterni i spremnika tako je dostupna svim građanima, dok će se ona flaširana dijeliti isključivo starim i nemoćnim sugrađanima te osobama koje nisu u mogućnosti same doći po potrebnu pitku vodu.

Kako je istaknuo gradonačelnik Mirko Duspara, uz već postojeće lokacije plan je postaviti i dodatne spremnike s vodom u blizini svih osnovnih i srednjih škola na području Slavonskog Broda, koje su u ovom trenutku još uvijek zatvorene zbog školskih praznika.

Danas tijekom dana Grad Slavonski Brod zaprimio je traženo očitovanje Ministarstva zdravstva u kojem se navodi da; iako voda u Slavonskom Brodu nije zdravstveno ispravna za piće niti nakon termičke obrade, važno je naglasiti kako nije došlo do opasnosti za građane. 

"Očigledno ljudi u laboratoriju imaju Uskrs pa ovaj malo to možda sve sporije radi. Nama je ovdje situacija dosta ozbiljna. Mi jesmo građanima osigurali pitku vodu, ali bi bilo puno bolje da puno prije dobijemo vodu iz tvornice", kazao je Duspara.

Zbog velikog broj upita građana o utjecaju zabilježenih koncentracija ugljikovodika u vodi na njihovo zdravlje na jučerašnjoj sjednici Stožera, na kojoj su sudjelovali i članovi Vlade RH, gradonačelnik je zatražio i službeno očitovanje nadležnog ministarstva na ovo pitanje.

U nadležnom ministarstvu ističu kako građani koji su koristili vodu za piće i pripremu hrane, nemaju razloga za zabrinutost jer kratkotrajno izlaganje ugljikovodicima u zabilježenoj koncentraciji neće naštetiti njihovom zdravlju. Tako objašnjavaju da se voda iz vodoopskrbnog sustava može koristiti za svu potrošnju u kućanstvu, primjerice pranje rublja, te za osobnu higijenu - pranje ruku, tuširanje i slično, bez rizika po zdravlje. Jedino ograničenje je da se vodu ne smije koristiti za piće i pripremu hrane u duljem razdoblju, stoga do trajnog rješenja opskrbe vodom za piće treba koristiti vodu iz cisterni i spremnika koji su građanima na raspolaganju.

Podsjetimo, zbog novonastale situacije u Slavonskom Brodu zbog nestašice pitke vode u subotu angažirane su Oružane snage RH, pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, kao i cisterne s pitkom vodom, te će biti na raspolaganju lokalnom stanovništvu dokle god bude potrebno", priopćili su jučer iz MORH-a.

U subotu su u Slavonskom Brodu bili premijer Plenković i ministri iz Vlade, ali Brođani, koji godinama udišu zagađeni zrak, a sada im je zagađena i voda, nisu im se se previše razveselili unatoč danim obećanjima. Vladajućima su jasno dali do znanja da im je obećanja - dosta.

A jedna od stvari koja je rečena nakon sastanka je i da će se napraviti spoj na vodoopskrbni sustav Sikirevci-Slavonski brod te da će sve biti riješeno za desetak dana. Osim toga, Brođanima je dano jamstvo da će voda za piće, i ona u cisternama i flaširana, biti dostavljana dok god se kriza ne riješi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene