Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stanovništvu koje je ostalo bez pitke vode pomogli su pripadnici HRM-a. Zbog konfiguracije obale, brod je pristao u uvalama Salbunara, Porat i Mezuporat. Morali su razvući vatrogasna crijeva za vodu i više od kilometra kako bi došli i do najudaljenijih kuća.


Na poziv grada Komiže zbog kronične nestašice vode na otoku Biševu Hrvatska ratna mornarica je odmah uputila brod DBM-82 'KRKA' koji je u četvrtak i petak stanovnicima otoka u obiteljske vodospremnike dostavio preko 250 tona vode.

Vezani članci Krenulo punjenje presušenih lokvi - 3 Lovci u Istri spašavaju životinje: "Blizu kuća dolaze, piju iz kanti gdje pas pije, žedne su" Župan Boris Miletić i šef stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac "Mjere daju rezultate": Oglasio se istarski župan o redukcijama vode, pogledajte koliko su smanjili potrošnju

Zbog izrazito nepovoljne hidrološke godine, situacija na Biševu je iznimno teška. Stanovništvo je ostalo bez pitke vode.

"Zadaća je bila zahtjevna jer se radilo o dostavi vode u više od 18 vodospremnika na otoku Biševu. Obzirom na konfiguraciju obale odnosno nemogućnosti pristajanja, brod je sidrio u uvalama Salbunara, Porat i Mezuporat te je bilo potrebno razvući vatrogasna crijeva za vodu i više od kilometra kako bi došli i do najudaljenijih kuća", kažu u MORH-u.

U pomoć su priskočili članovi DVD-a Komiža, ali i lokalno stanovništvo. U MORH-uističu kako se vodilo računa i o nesmetanom prolasku izletničkih brodica te primjeni epidemioloških mjera.

"Jedna od glavnih misija Hrvatske vojske je pomoć lokalnoj zajednici i stanovništvu u elementarnim nepogodama i potrebitim situacijama kao što je bila ova, tako da su i ovaj put pripadnici Hrvatske ratne mornarice pokazali zahtjevanu sposobnost i brzom reakcijom izvršili ovu zadaću u potpunosti", zaključuju u MORH-u.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju