Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac i predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar razgovarali su s britanskim državnim ministrom za Europu Davidom Lidingtonom koji je početak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora najavio za jesen, priopćio je saborski ured za odnose s javnošću.


Osim o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora, razgovaralo se i o daljnjem širenju EU-a te odnosima Hrvatske sa susjednim zemljama. Lidington je kazao da će Velika Britanija započeti s procesom ratifikacije sporazuma najesen, izrazivši nadu da će ga ratificirati do konca svibnja 2013. godine, budući da ga trebaju ratificirati oba doma britanskoga parlamenta.

U međuvremenu će, istaknuo je britanski državni ministar, pod osobitom paskom biti poglavlja 23. i 24. te će se pratiti kako Hrvatska kontrolira svoje granice i sprječava ilegalne imigrante. Pupovac je kazao da Hrvatska zasigurno neće postati mjesto ulaska 'stranaca' u EU, no da se radi kako o hrvatskome tako i europskom problemu, te da očekujemo pomoć EU-a po tom pitanju.

Što se procesa proširenja EU-a tiče, Mondekar i Pupovac su istaknuli da je od strateške važnosti za Hrvatsku daljnji nastavak europskih integracija i nastavljanje širenja EU-a na istok, posebno uzevši u obzir dužinu granice Hrvatske i BiH, a koja će biti najduža granica jedne zemlje članice Unije s državom nečlanicom. Lidington se složio da se mora nastaviti s procesom širenja Unije te da Velika Britanija taj proces podržava još iz vremena Margaret Thatcher, ali pod strogo kontroliranim kriterijima i pravilima.

'Ustvari, vrata EU-a otvorena su svima koji su spremni na prilagodbu i usvajanje europskih standarda', izjavio je Lidington. Tema razgovora bili su i izbori u Srbiji, a obje su strane s oprezom govorile o izboru Tomislava Nikolića za novog srbijanskog predsjednika.

'No, to naravno ne znači da nećemo nastaviti sa suradnjom i razgovorom', izjavili su Mondekar i Pupovac. Lidington je poručio da će s posebnom pozornošću pratiti njegov odnos prema Kosovu i BiH. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci SDP u Saboru pokrenuo postupak za pokušaj opoziva ministra Beroša, izjavu dao Grbin Predsjedništvo ustraje da izbačeni članovi ne mogu ostati u Klubu SDP-a: "Podijeljeni smo u dvije grupacije" Andrej Plenković i Krešo Beljak Zaiskrilo između Beljaka i premijera: "Znate li da je Jandroković osobu prijavio za prijetnje jer ga je nazvala Njonjo? Pa mene pola države zove Pajser"