Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U posljednje vrijeme svjedoci smo vala novih stranaka na hrvatskoj političkoj sceni, a neki u startu imaju dobru poziciju. Provjerili smo zabrinjavaju li dvije vodeće stranke SDP i HDZ.


Još jedan savez je sklopljen. Nacionalni forum i HSLS pod imenom - Partnerstvo hrvatskog centra. Zajedno idu na europske izbore. A ti novi - su zapravo stari ljudi. Nikica Gabrić bivši je SDP-ovac. Isto kao i Mirela Holy. Računaju na birače koji su razočarani vladajućima. 'Ono što fali hrvatskoj politici u ovom trenutku jest sadržaj politike svi se bave vrlo nevažnim stvarima za naše građane', kaže Holy.

Vezani članci CROBAROMETAR - srpanj 2021. - 7 Novi Crobarometar: HDZ zacementiran na prvome mjestu, ali dogodio se i veliki preokret: SDP više nije druga stranka u državi! Peđa Grbin Grbin: Orbanov oglas u hrvatskim novinama neprimjeren

I tako je Kukuriku koalicija (27,1 %) uz već aktualne parlamentarne stranke (Laburisti 9,7 %, SDSS 0,9 %) na ljevici dobila alternativu u ORaH-u koji bi da su danas izbori imao 5 cijelih 3 posto, Nacionalnom forumu s 2,8 posto udružen s HSLS-om koji ima jedno cijelo 5 posto, te Grubišićevoj listi s 2,8 posto.

Okuplja se i centar: 'Mi nismo sekta!'

Od novih stranaka na političkoj sceni, Nenad Stazić, jedino u obzir uzima onu Mirele Holy, iz jednostavnog razloga, ima jedan mandat. 'Vi nikad ne znate da li će taj jedan mandat odlučivati o formiranju vlade. Da li ove vanparlamentarne stranke koje ne uspiju ostvariti ni jedan mandat mogu imati nekakav utjecaj, možda mogu na formiranje javne svijesti javnog mišljenja ali ne više od toga', kaže SDP-ovac Nenad Stazić.

Na desnici nedavno je osnovan Savez za Hrvatsku - HDSSB u društvu sedam novih stranaka. U fokusu su im razočarani birači desnice, a alternativa prvenstveno HDZ-ovoj koaliciji (25,4 %).

Da su danas izbori Savez za Hrvatsku osvojio bi 6,3 posto. A Bandićeva lista - 3,5 posto. 'Bilo je i prije u ovih dvadeset i nešto godina malih stranaka koje su pokušale ući u biračko tijelo HDZ-a ali nikad nisu uspjele u bitnom poremetiti naše izborne rezultate', kaže Gordan Jandroković iz HDZ-a.

Do parlamentarnih izbora je još godina i pol. A do tada, ostane li ovako loš rejting i vladajuće SDP-ove ali i HDZ-ove koalicije, neminovno je udruživanje s novim strankama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook