Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je više novih

VIDEO Brinu li se HDZ i SDP zbog novih stranaka i koalicija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posljednje vrijeme svjedoci smo vala novih stranaka na hrvatskoj političkoj sceni, a neki u startu imaju dobru poziciju. Provjerili smo zabrinjavaju li dvije vodeće stranke SDP i HDZ.

Još jedan savez je sklopljen. Nacionalni forum i HSLS pod imenom - Partnerstvo hrvatskog centra. Zajedno idu na europske izbore. A ti novi - su zapravo stari ljudi. Nikica Gabrić bivši je SDP-ovac. Isto kao i Mirela Holy. Računaju na birače koji su razočarani vladajućima. 'Ono što fali hrvatskoj politici u ovom trenutku jest sadržaj politike svi se bave vrlo nevažnim stvarima za naše građane', kaže Holy.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja - 2 Pjesme i slogani Grmoja o sloganu Mosta koji je isti kao i Vučićev: "Imamo možda samo jednu poveznicu" Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković?

I tako je Kukuriku koalicija (27,1 %) uz već aktualne parlamentarne stranke (Laburisti 9,7 %, SDSS 0,9 %) na ljevici dobila alternativu u ORaH-u koji bi da su danas izbori imao 5 cijelih 3 posto, Nacionalnom forumu s 2,8 posto udružen s HSLS-om koji ima jedno cijelo 5 posto, te Grubišićevoj listi s 2,8 posto.

Okuplja se i centar: 'Mi nismo sekta!'

Od novih stranaka na političkoj sceni, Nenad Stazić, jedino u obzir uzima onu Mirele Holy, iz jednostavnog razloga, ima jedan mandat. 'Vi nikad ne znate da li će taj jedan mandat odlučivati o formiranju vlade. Da li ove vanparlamentarne stranke koje ne uspiju ostvariti ni jedan mandat mogu imati nekakav utjecaj, možda mogu na formiranje javne svijesti javnog mišljenja ali ne više od toga', kaže SDP-ovac Nenad Stazić.

Na desnici nedavno je osnovan Savez za Hrvatsku - HDSSB u društvu sedam novih stranaka. U fokusu su im razočarani birači desnice, a alternativa prvenstveno HDZ-ovoj koaliciji (25,4 %).

Da su danas izbori Savez za Hrvatsku osvojio bi 6,3 posto. A Bandićeva lista - 3,5 posto. 'Bilo je i prije u ovih dvadeset i nešto godina malih stranaka koje su pokušale ući u biračko tijelo HDZ-a ali nikad nisu uspjele u bitnom poremetiti naše izborne rezultate', kaže Gordan Jandroković iz HDZ-a.

Do parlamentarnih izbora je još godina i pol. A do tada, ostane li ovako loš rejting i vladajuće SDP-ove ali i HDZ-ove koalicije, neminovno je udruživanje s novim strankama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene