Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prenamjena Brijuni Rivijere jedna je od kapitalnih investicija. Kroz dvije godine neiskorištena područja bivših vojnih zona Istre mogla bi postati najatraktivnija turistička središta Hrvatske.


Prenamjena neperspektivnih vojnih nekretnina u civilna područja namijenjena turizmu zadatak je kojim se ovih dana bavi Brijuni Rivijera. 'Na području grada Pule imamo dvije lokacije, to je Hidrobaza i otok Sv. Katarina Monumenti, odnosno, imamo lokaciju Pineta koja se većim dijelom proteže na području općine Fažana i manjim djelom grada Vodnjana', rekao je direktor Brijuni Rivijere Ratomir Ivičić.

Vezani članci Turisti u Dubrovniku - 2 Danas ih se može prebrojiti i golim okom, a prije korone za to je trebao - brojač ljudi: Jug Hrvatske suočava se s velikim problemom Nikola Grmoja I dalje vlada šutnja o problemima u vojno-obavještajnom sustavu: "Ako postoje sumnje na kršenje zakona, onda javnost ima pravo znati"

Uz to jamči i nova zaposlenja. 'Minimum 70 posto ugrađene opreme, vrijednosti, materijala, izvođenih radova mora biti domaćeg podrijetla', dodao je Ivičić. Trima zasebnim natječajima Vlada će izabrati koncesionare za gradnju hotela, apartmana i dvije nautičke marine. Sve na rok od 50 godina. Prije sklapanja Ugovora i imenovanja Povjerenstva, potrebno je skupiti potpise na lokalnoj razini. A to ne bi trebao biti problem.

Općina Fažana se ne želi odreći svog dijela

'Da naši građani na tom području mogu naći svoje radno mjesto i zarađivati kruh za svoje obitelji u tom smislu normalno da podržavamo cijeli projekt', rekao je gradonačelnik Pule, Boris Miletić. 'Apsolutno pozitivno ocjenjujemo otvaranje tog projekta iz razloga što ćemo svi od njega praktički imati koristi', rekao je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović.

Primjedbe ipak dolaze iz općine Fažana. Vlada se u korist Brijuni Rivijere odrekla dobiti od zakupnine u svrhu razvoja novih lokacija. Fažana se ne želi odreći svog dijela. 'Podržavamo takav projekt, ali smatramo da bi ipak te zakupnine koja će se ostvariti to pripadalo nama', rekao je donačelnik Fažane Radomir Korać. Brijuni Rivijera će s Fažanom morati pronaći kompromis budući da što prije želi raspisati međunarodni natječaj.

'Mi smo planirali da će se tijekom ljeta, početkom ljeta moći raspisati', rekao je Ivičić. 120 hektara dosad neiskorištenog vojnog prostora kroz dvije godine bi tako moglo postati tražena  ljetna destinacija.