Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potraga za pilotom se nastavlja

Zapovjednik zrakoplovne baze o padu helikoptera: ''Sve ukazuje na to da bi mogli pronaći olupinu''

Nastavlja se potraga za nestalim pilotom nakon pada helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u more između Zlarina i Zablaća. Brigadir Željko Ninić, zapovjednik zrakoplovne baze u Zemuniku, za Dnevnik Nove TV kazao je sve ukazuje na to da bi potraga za olupinom helikoptera mogla biti uspješna.

U zrakoplovnoj bazi u Zemuniku s posebnim se nestrpljenjem iščekuju rezultati potrage za nestalim pilotom Tomislavom Baturinom za kojim se traga nakon pada helikoptera Kiowa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u more u između Zlarina i Zablaća.

Pročitajte i ovo Hitna helikopterska medicinska služba operativno spremni Novi sustav prošao test: Na Uskrs helikopterom prevezeni prvi pacijenti u bolnicu Što je uzrok pada našeg vojnog helikoptera? - 9 Olupina se još vještači Godinu dana od pada helikoptera i pogibije dvojice pilota uzrok nesreće i dalje - nepoznat

Zapovjednik zrakoplovne baze u Zemuniku Željko Ninić za Dnevnik Nove TV kazao je da se, nakon cjelodnevnog traganja, potraga nastavlja i dalje te izrazio nadu da će sutra stići dobre vijesti. Kaže da sve ukazuje na to da bi se moglo pronaći olupinu helikoptera, uključujući i meteorološke prilike.

''Sredstva koja su nam na raspolaganju i tehnika jamče visoki stupanj vjerojatnosti da ćemo pronaći ostatke helikoptera i, nadajmo se, kolegu'', rekao je Ninić.

Prizemljeni svi Kiowa helikopteri

Dodao je da je let održan u sklopu vježbe, a ''provele su ga osposobljene posade s tehnički potpuno ispravnim helikopterima''.

''Cijelo vrijeme leta iz baze Zemunik prema Splitu udaljenost između dva helikoptera bila je nekakvih 200 metara'', kaže je Ninić.

Na pitanje zašto je nakon pada prizemljeno svih preostalih 15 Kiowa helikoptera, Ninić kaže da je to potpuno logičan potez baze Zemunik da prizemlji sve svoje letjelice. ''Kiowe će ostati prizemljene nešto dulje, a za ostale letjelice ćemo odluku donijeti sutra, pa ćemo od dana do dana vidjeti razvoj situacije'', kaže Ninić.

Neki su stručnjaci nakon tragedije postavili pitanje je li helikopter u trenutku pada možda letio preblizu mora.

''Ono što mogu reći je da je let bio planiran i da je visina bila u skladu s odabranim planom leta, a helikopter Kiowa je po svojoj konstrukciji i namjeni helikopter koji se koristi za letenje na relativno malim visinama. Tako da ne bih spekulirao je li bilo prenisko ili nije'', odgovorio je zapovjednik baze u Zemuniku.

''Sigurno nas je ovaj događaj duboko potresao, i osobno i kao instituciju. Međutim, Hrvatska vojska je jednostavno dio društva koji je stabilnost države i kao takav mora jamčiti stabilnost i u najtežim trenutcima'', zaključio je Ninić.

Podsjetimo, u ponedjeljak oko 11 sati u more između Zablaća i Zlarina pao je vojni helikopter Kiowa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. U padu je smrtno stradao bojnik Marin Klarin, a cijeli dan traje intenzivna potraga za natporučnikom Tomislavom Baturinom. Tijelo pilota Klarina u moru su pronašli ribari. Na izvanrednoj konferenciji za novinare u vojarni Zemunik ministar obrane Damir Krstičević izrazio je sućut obitelji poginulog pilota.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene