Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske i koordinator ITF-a za Hrvatsku, kapetan Predrag Brazzoduro, potvrdio je da hrvatski pomorci s broda Sol Trader, koji je zaustavljen u Kopru, više nisu u blokadi i dozvoljen im je odlazak na kopno.


'Zapovjednik broda je već otišao na kopno, gdje će se vjerojatno konzultirati s odvjetnikon', kaže Brazzoduro te objašnjava kako se u ovom slučaju nije radilo o zabrani iskrcaja na kopno u doslovnom smislu riječi. 'Naši pomorci više nisu imali novaca kako bi unajmili plovilo koje bi ih s broda prebacilo na kopno. Radilo se o blokadi utoliko što im istovremeno nije dopušteno da se iskrcaju vlastitim čamcima', pojasnio je.

Vezani članci Trgovina, ilustracija Provjerite kućnu zalihu: Povlači se još jedan proizvod zbog prisutnosti pesticida etilen-oksida Dostava hrane Dostava im je potpuno upropastila apetit: Strpljivo su čekali hranu, a dobili su... ovo

>> Zaustavljen brod s hrvatskom posadom

Što se tiče situacije s hranom i vodom, koja je jučer bila kritična, Brazzoduro je rekao kako će do sutra i to biti riješeno.'Tamošnji Sindikat pomorščakov Slovenije, koji je također u članstvu ITF-a, osigurao je hranu i vodu za pomorce i ta će situacija najkasnije sutra biti riješena'.

Podsjetimo, hrvatska posada na brodu Sol Trader, kojemu je 8. siječnja zabranjeno isplovljavanje iz koparske luke zbog dugovanja, gotovo je ostala jučer bez vode i hrane, a zabranjen im je izlazak na kopno.

Osim dugovanja prema dvjema tvrtkama iz Kopra, zbog kojih   je brodu zabranjeno isplovljavanje, vlasnik broda kapetan Igor Govorčin iz Rijeke dužan je posadi plaću za prošla tri mjeseca, ukupno oko 50.000 dolara, kazao je Brazzaduro. Kapetan Igor Govorčin potvrdio je da je informacija o zaustavljanju broda u Kopru točna, ali i da su hrana i voda za deveteročlanu posadu osigurani i da će tako biti i ubuduće.

Rekao da je brod zaustavljen zbog duga za gorivo, dodavši da je pomorstvo u krizi i da su vozarine višestruko smanjene. 'Radimo na rješavanju problema i nadamo se da će brod i posada nastaviti posao', istaknuo je Govorčin. Kapetan Brazzaduro rekao je pak da je posada, kako ga je obavijestio zapovjednik Sol Tradera, posljednji put dobila hranu i vodu 9. siječnja, što je bilo dovoljno za desetak dana.