Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SPEKULACIJE O VELIKOJ KOALICIJI

Bačić: "Nismo razgovarali sa SDP-om o promjeni Ustava"; Bernardić: "HDZ treba prestati krasti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u utorak je poručio da "nikakvih razgovora između HDZ-a i SDP-a o promjeni Ustava nije bilo". U isto vrijeme lider SDP-a Davor Bernardićkaže da su tri uvjeta za veliku koaliciju: ''HDZ treba prestati krasti, pljačkati i otimati!''

"Proces promjena Ustava je ozbiljan posao, a ne prigodničarski, kako to često radi SDP. Baciti u medije prijedlog nekakvih izmjena, a prije toga ne razgovarati o tome je neozbiljno od strane SDP-a. Nikakvih razgovora između HDZ-a i SDP-a nije bilo o promjeni Ustava", rekao je Bačić.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen" Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu"

Morali bi znati, rekao je, da kada se to otvara, onda prijedlozi dolaze od svih mogućih političkih opcija. "Jedino pravo mjesto je Odbor za Ustav, u kojem participiraju sve relevantne stranke, a ne da se prikupe potpisi i onda krene u traženje podrške. SDP je odabrao krivi put", smatra Bačić.

Na pitanje jesu li u HDZ-u spremni razgovarati sa SDP-om o promjenama Ustava, Bačić je kazao da u javnosti nekoliko inicijativa za promjenu Ustava, "od prijedloga za uvođenje dopisnog glasovanja, broja zastupnika iz 11. jedinice, može se otvoriti i pitanje definiranja mandatara nakon izbora, a ima i drugih prijedloga".

"HDZ može krenuti u izmjenu Ustava, ali kad se za to stvori određena podrška za neke promjene, a ne na ovaj način. SDP je već uputio u saborsku proceduru prijedlog izmjena, a nisu prethodno s bilo kime iz HDZ-a ni riječ progovorili. Konsenzus je potreban o određenim gospodarskim projektima, zdravstvenoj i mirovinskoj reformi, i o tome uvijek možemo sa SDP-om dogovarati konsenzus.

Kazao je da su izmjene Ustava ozbiljan proces, a da je s drugačijim pristupom SDP već doživio fijasko. "Od toga nema ništa osim što uveseljavamo javnost", ističe Bačić.

SDP-ov prijedlog naziva "prigodničarskom inicijativom" te dodaje da su se sjetili izmjena Ustava jer se trenutačno odvijaju dvije referendumske inicijative.

''U Hrvatskoj je samo jedna velika i puno malih stranaka''

"Ustavni sud može, bez ovoga što SDP predlaže, ocijeniti jesu li te inicijative u skladu s Ustavom. SDP ovo radi kako bi skrenuo pažnju medija s problema u njihovoj stranci", smatra Bačić.

Kaže da razumije to što su četiri zastupnika vladajuće većine također potpisala taj prijedlog budući da su to zastupnici nacionalnih manjina, a jedna referendumska inicijativa na određeni način umanjuje razinu dosegnutih prava nacionalnih manjina odnosno njihovih zastupnika. Razumijem njihovu zabrinutost, ali i bez tog prijedloga Ustavni sud može ocijeniti usklađenost referendumskih inicijativa s Ustavom, kazao je Bačić.

Kada je riječ o velikoj koaliciji, Bačić smatra da su za "veliku koaliciju potrebne velike stranke". "U Hrvatskoj je samo jedna velika i puno malih stranaka. Ne možemo u ovom trenutku govoriti o velikoj koaliciji kada je SDP kakav jest, kada ovako kotiraju na političkom tržištu. Njihova je zabluda da bi oni u ovom trenutku mogli u koaliciju s HDZ-om. SDP se može mjeriti sa Živim zidom, ali s HDZ-om u ovom trenutku ne", zaključio je Bačić.

Bernardić: ''Tri su uvjeta za veliku koaliciju - HDZ treba prestati krasti, pljačkati i otimati!''

U izjavama za medije, upitan za natpise u kojima se nagađa o mogućoj velikoj koaliciji s HDZ-om, Bernardić je još jednom - jasno i glasno - odbacio takvu mogućnost.

Vezano za spekulacije o navodnim uvjetima za koaliciju rekao je da, kako bi se o tome uopće počelo razgovarati. "HDZ treba prestati krasti, prestati pljačkati i prestati otimati", čemu se, poučeni dosadašnjim iskustvom, iluzorno nadati“, ističe Bernardić.

Na pitanje znači li to da suradnja nije moguća ni na lokalnoj razini, s obzirom da je gradonačelnik Čakovca svojedobno izrazio zadovoljstvo suradnjom s državom, kazao je da posao i zadatak centralne države upravo jest pomoći i omogućiti normalno funkcioniranje svim jedinicama lokalne samouprave, jer građani su ti koji je financiraju porezima. (I.D./ Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene