Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Branitelju prijeti amputacija obje noge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga oboljelih branitelja Grada Osijeka danas je pokrenula akciju "Želim hodati" kojom nastoji prikupiti novac za liječenje svoga člana, hrvatskog branitelja Srećka Josića, kojemu zbog dijabetesa prijeti amputacija obje noge.

Predsjednik Udruge Damir Gržan je na konferenciji za novinare u Osijeku izjavio da je Josić teško obolio od dijabetesa i dobio gangrenu obje noge, zbog čega mu prijeti amputacija ako ne osigura 60 tisuća američkih dolara za liječenje u SAD-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pretjerala s pićem Pijanstvo je skupo platila - Ostala bez šaka i stopala! Slika nije dostupna Nakon tri dana septički šok Nakon ugriza Shi Tzua ostala bez ruke i dvije noge

Naglasio je da je iz američke klinike, kojoj je poslana Josićeva medicinska dokumentacija, upućena garancija da je moguće izlječenje i spas obje noge.

Gržan je kazao da je Josić dragovoljac Domovinskog rata, otac dvoje malodobne djece, da živi u stanu od 30 četvornih metara s mirovinom od 1900 kuna, te da su "branitelji ogorčeni na mjerodavno ministarstvo koje nema sluha za njihove potrebe".

Spomenuo je i slučaj branitelja Branka Jeremića, također člana Udruge, koji je u roku mjesec dana ostao bez obje noge koje su, ustvrdio je, mogle biti spašene da je išao na liječenje u SAD.

Na te je Gržanove izjave danas priopćenjem reagiralo Ministarstvo branitelja, ističući kako nije nadležno za odlučivanje o potrebama liječenja u inozemstvu, da nema osigurana sredstva za takve namjene, već da je za to nadležan Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, te da se pomoć braniteljima i članovima njihovih obitelji u slučaju
zdravstvenih problema može ostvariti putem Zaklade hrvatskih branitelja.

U Ministarstvu kažu da je Josić 30-postotni ratni invalid i korisnik invalidske mirovine koja s dodatkom iznosi 2684 kune s osobnom invalidninom od 153 kune. Dodaju da se on Ministarstvu 2004. obraćao sa zamolbama za dodjelu jednokratne novčane pomoći zbog plaćanja nepodmirenih dugovanja i obiteljskih potreba, ali da tada nije bio korisnik mirovine po važećem Zakonu te da je njegov zahtjev odbijen.

Ministarstvo mu je, stoji u priopćenju, lani u rujnu ponudilo
liječenje u hiperbaričnoj komori u Splitu, ali se Josić nije više
javljao, kao ni kada je u ožujku ove godine Ministarstvo zatražilo od osječkog Centra za psihosocijalnu pomoć da ga obiđe na njegovoj kućnoj adresi i utvrdi je li opravdan njegov opetovani zahtjev za novčanom pomoći.

Što se slučaja Branka Jeremića tiče i njegova zahtjeva za kupnjom ortopedskih pomagala, u Ministarstvu kažu da on nema ostvaren status hrvatskog ratnog invalida temeljem kojega može ostvariti pravo na protezu.

Ističu da mu je ministrica branitelja Jadranka Kosor lani odobrila jednokratnu novčanu pomoć od 6652 kuna, a u travnju ove godine još 3000 kuna, te da je osječki Centar za psihosocijalnu pomoć, kao podružnica Ministarstva, spreman pomoći Jeremiću u okviru zakonskih mogućnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene