Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici udruga iz Domovinskog rata razgovarali su danas s ministrima obitelji i unutarnjih poslova te s glavnim državnim odvjetnikom, od kojih su zatražili istragu o smrti generala Đure Brodarca koji je bio pritvoren zbog sumnje na ratni zločin.


Nakon dvosatnog sastanka zatvorenog za javnost u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti državni tajnik Zoran Komar izvijestio je da je radni sastanak, organiziran na poticaj braniteljskih udruga, prošao bez povišenih tonova.

Rekao je da su razgovarali o postupcima koje vode policija i državno odvjetništvo te da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić izvijestio o broju predmeta koji se vode protiv hrvatskih branitelja za ratne zločine, pri čemu je naglasio da se samo tri posto takvih predmeta vodi protiv branitelja.

Potvrdio je da su razgovarali i o prošlotjednoj smrti Đure Brodarca zbog koje, kako je rekao, višestruke istrage vode i državno odvjetništvo i ministarstava pravosuđa i zdravstva.

Najavio je da će rezultati tih istraga biti predstavljeni udrugama i javnosti.

Predsjednica udruge Nezavisnih dragovoljaca hrvatskih Slavica Hruškar rekla je da će udruge pričekati rezultate rada istražnih povjerenstava te je za 20-ak dana najavila novi sastanak u ministarstvu.

Naglasivši da govori u svoje ime, ocijenila je da je 'sve što se događa u Hrvatskoj nažalost pripremljeno puno ranije i ništa nije slučajno'. Smatra da nije slučajno ni uhićenje generala Mladena Kruljca u odori generala Hrvatske vojske.

'Nije slučajno da jednoga generala uhićuju, a vjerojatno je znao i vrhovni zapovjednik da ga se treba udaljiti i umiroviti', rekla je Hruškar, dodajući kako je to 'poruka da se Domovinski rat baci na koljena'.

Kazala je da su podaci o procesuiranju ratnih zločina koje je objavio DORH autentični te da braniteljske udruge nisu tražile obustavu procesuiranja ratnih zločina za koje su osumnjičeni hrvatski branitelji.

'Svi smo jednaki pred zakonom, no mi samo tražimo drugačiji pristup kada je riječ o hrvatskim braniteljima', kazala je te dodala da udruge traže istragu o Brodarčevoj smrti.

Prije sastanka Bajić je rekao je kako nitko ne može podnijeti zahtjev da se obustave istrage protiv hrvatskih branitelja. 'Siguran sam da branitelji potpuno razumiju da svatko tko je počinio kazneno djelo mora za to odgovarati', rekao je i dodao kako im, prema tome, mogu samo dati potporu u radu i moguće primjedbe u vezi s nekim neopravdanim progonima ako ih je bilo.

Naglasio je da su nedavno objavljeni podaci po kojima se samo tri posto postupaka za ratne zločine odnosi na branitelje. 'Taj podatak je točan, egzaktan i provjerljiv', istaknuo je Bajić, koji je nakon sastanka samo kratko poručio da stoji iza onoga što je prije rekao. (Hina)

Vezani članci Policijski očevid nakon prometne nesreće Vozač saniteta izgubio kontrolu nad vozilom i sletio s ceste: Jedna osoba poginula na licu mjestu Očevid, ilustracija Na području Sesveta pronađeno tijelo ženske osobe
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju