Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže reviziju popisa stanovništva

Branitelji: Nisu se stekli uvjeti za bilo kakvu dvojezičnost u Vukovaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Prvom sveopćem saboru hrvatskih braniteljskih i stradalničkih udruga, koji se danas održava u Zagrebu, odlučeno je da se na Trgu bana Jelačića u Zagrebu 7. travnja održi prosvjed protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru.

Prema riječima organizatora okupljeno je preko 250 udruga iz Domovinskog rata, koje su poduprle Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, koji je uz Zbor braniteljskih udruga Grada Zagreba jedan od organizatora ovog skupa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Davne' 2011. godine Pitanje ćirilice u Vukovaru otvorio je popis stanovništva Slika nije dostupna Kaznena prijava Pritvorena dvojica Vukovaraca zbog razbijene dvojezične ploče

Skupu su se odazvale udruge iz cijele zemlje, a prema riječima predsjednika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislava Josića, cilj skupa bio je obavijestiti udruge i javnost o tome što Stožer radi i poduzima kako bi spriječio uvođenje ćirilice u službenu uporabu u Vukovaru.

On se požalio na, kako je rekao, medijsku blokadu rada Stožera i naglasio da su o problemu uvođenja ćirilice upoznali sve relevatne institucije u Hrvatskoj, među kojima i predsjednika Repulike i Sabora te Ustavni sud. Kako Josić tvrdi uvođenje ćirilice se temelji na pogrešnim rezultatima popisa stanovništva u Vukovaru. 'Nadam se da će i njima (vlasti) biti jasno da taj popis u Vukovaru nije vjerodostojan i da će morati učiniti provjeru', naglasio je.

>> Srbi u Vukovaru traže hitno uvođenje ćirilice

Prema tom popisu u Vukovaru žive 32 stanovnika starija od 100 godina, dodao je te se zauzeo za provjeru tih podataka osoba koje su prijavljene u Vukovaru, slično kako je učinjeno u Vrgorcu, upitavši se zašto to nije učinjeno u Vukovaru. Zakon se ne može provoditi po netočnim podatcima i to je kršenje zakona, istaknuo je. Nisu se stekli uvjeti za bilo kakvu dvojezičnost u Vukovaru, rekao je Josić i dodao da se treba riješiti pitanje popisa stanovništva.

Naglasio je kako je rad Stožera apolitičan te žalosnim ocijenio da su sada najglasniji oni koji su zabrljali i izglasovali te zakone. Sada su oni najveći protivnici tog zakona, ustvrdio je. Dodao je kako se ograđuju od svih političkih opcija te istaknuo da prihvaća svaku političku potporu ali da ne stoje iza bilo koje političke opcije.

Na skupu je govorio i predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm, koji je istaknuo kako je ovo je prvi put u hrvatskoj povijesti da su se braniteljske udruge okupile na jednom mjestu u ovolikom broju. "Na to nas je natjerala sila i zato Vukovar traži cijelu Hrvatsku za pomoć", rekao je dodavši kako je pitanje ćirilice u Vukovaru ujedinilo sve Hrvate, a ne samo branitelje.

Nakon stanke skup je nastavio s radom kako bi predstavnici udruga iznijeli svoja stajališta, a jedna od tema, doznaje se, jest i stvaranje platforme za buduće ujedinjeno djelovanje cjelokupne braniteljske populacije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene