Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Borili su se za Hrvatsku, a sada je tuže međunarodnom sudu. 300-tinjak bivših pripadnika gardijskih brigada traže zaostale plaće za svoje usluge na ratištima.


Početkom '90-ih MORH se obvezao isplaćivati im plaću tri i pol puta veću od prosječne i riješiti im stambeno pitanje. To do danas nije ispunjeno. Na domaćem su sudu izgubili. Procjenjuje se da bi broj tužbi mogao biti veći. Takozvane 'zelene ugovore' potpisalo je oko 40.000 ljudi.

Vezani članci Zvijezda petokraka na neboderu u Rijeci Odbačena prijava protiv bivšeg gradonačelnika Rijeke Obersnela i umjetnika Cvijanovića zbog postavljanja petokrake na neboderu Vjekoslav Franetović i Snježana Franetović - 2 Zidovi su prekriveni mrljama fekalija, stan pun plijesni: "Samo da možemo disati normalno, spavati u svom krevetu"

'Sve smo naše sudove prošli, nešto smo dobili, nešto nismo, mi želimo sve. Svaku točku iz ovog ugovora. Dok to ne dobijemo, nećemo odustati. I nije mi jasno kako će neki drugi radnik ili ribar nešto dobiti ako se nama koji smo stvarali ovu domovinu ne ispunjavaju obveze. Dali smo u Starbourg i čekamo', rekao je Michel Jukić, bivši pripadnik 4. gardijske brigade.

Miran život u Francuskoj zamijenio je prvom crtom bojišnice. Ratovao u uniformi 4. gardijske brigade. Zbog države za koju se borio - već se devet godina povlači po sudovima. Borio bi se za Hrvatsku i besplatno, ali sada traži ono što mu je obećano. 40-godišnjeg Imoćanina bez teksta je ostavio zeleni komad papira.

Priznaje, stambeno je zbrinut. Ne i neki njegovi suborci. Štoviše, velika većina branitelja tada se i nije mogla nagoditi s državom. Gotovo polovica tužbi, neslužbene su informacije, zatrpala je domaće sudove. No, ondje gube. Njihovi su zahtjevi odbačeni, pa 300-injak gardista pronalazi novu adresu.

'Nismo u mogućnosti najavu tužbe u tom slučaju, prenesenu u medijima, dodatno komentirati. Po eventualnom podizanju tužbe, navedeni Sud utvrđuje da li je nadležan za svaki pojedini slučaj te ukoliko se proglasi nadležnim,
utvrđuje jesu li povrijeđena ljudska prava', stoji u izjavi Ministarstva. U tom slučaju, država će morati isplatiti više od 135 milijuna kuna. Svoj dio kolača traži i naš sugovornik. 'Između 700.000 do milijun, s kamatama možda i više', kaže Jukić.

No, prije nego se izbore za međunarodnu pravdu - moraju platiti sudske troškove za sporove na domaćim sudovima. Penju se i do 4o tisuća kuna. Državi koja ih je izigrala ogorčeni gardisti poručuju - neće odustati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju