Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Branimira Vidmarovića

Što je Putin rekao na Crvenom trgu? "Ovo je više sličilo na dan borbe nego na Dan pobjede. I ima jedan loš signal"

Vladimir Putin na Dan pobjede u Moskvi
Vladimir Putin na Dan pobjede u Moskvi Foto: Afp
Ni opća mobilizacija ni objava rata. Ništa od toga nije Putin jutros najavio u govoru na Crvenom trgu. Stručnjaci koji su pomno pratili što će vladar Kremlja izgovoriti kažu da su neki dijelovi govora bili uobičajeni, drugi su i njih iznenadili.

Rat će završiti 9. svibnja... Putin će proglasiti pobjedu (kakvu-takvu)... Putin će službeno proglasiti rat i opću mobilizaciju... Još otkad je počeo rat u Ukrajini, nagađalo se što bi Vladimir Putin mogao reći ili učiniti na tako važan datum za Ruse.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni Forenzičko izvješće Procurili strašni detalji o smrti Alekseja Navaljnog: Četiri sata bio je čvrsto vezan za ruke i noge Vladimir Putin u Kazahstanu kraj mobilizacije, poziv na pregovore Što se krije iza pomirljivih tonova ruskog lidera? Analitičar o Putinovim porukama iz Kazahstana: "Evo što njemu trenutno najviše odgovara"

Ništa se od toga nije ostvarilo. Osim uobičajenih teza o borbi protiv Zapada, nikakvih Putinovih prijetnji nije bilo. Nije stisnuo crveni gumb, a vojnu paradu nije nadlijetao ni njegov Leteći Kremlj, avion Sudnjeg dana, zadužen da vojni vrh iz njega upravlja državom u slučaju nuklearnog napada. Štoviše, aviona uopće nije bilo, službeno - zbog vremenskih neprilika. 

"Mislim da je govor neobičan", rekao je za početak stručnjak za međunarodne odnose Branimir Vidmarović.

"Bio je poprilično blag s obzirom na ono što se očekivalo. U nekim segmentima i suzdržan - ni objave rata ni mobilizacije. Ono što je očekivano jest da je govor bio daleko konceptualniji i globalniji. Češće spominjanje Zapada nego Ukrajine je sasvim logično, on ovo vidi kao okršaj između Amerike i NATO saveza te Rusije, ta agresija nije zbog Ukrajine. On je postavio veliki globalni kontekst i ono što je indikativno - koristio je obilje povijesnih primjera irelevantnih za Drugi svjetski rat kako bi opravdao agresiju", navodi svoje dojmove Vidmarović.

"Na sve je stavio tri točke"

"Još jedno obilježje, sudeći po govoru, je što ovo nije sličilo da Dan pobjede nego na dan borbe, nakon što je sve pobjede stavio u present continuous, sve je ostavio s tri točke. Govoreći o ovom ratu, nije rekao ništa o tome što je učinjeno", kaže ovaj stručnjak i nastavlja.

"I to je ono što je loš signal. Nema logičnog završetka, svi njegovi govori dosad imali su neku konstrukciju povijest-sadašnjost, sada toga nema."

"Očigledno je velika odgovornost ili bi bio veliki nemar objaviti na taj najveći praznik u Rusiji nešto što se kasnije neće obistiniti. Pažljivo je birao riječi, njegovi ciljevi nisu postignuti i nema indicija kad bi mogli biti. Nije obećao ništa, samo je najavio borbu", nastavlja.

Vidmarović smatra kako za prosječnog Rusa takvo što ne može biti dobro. Iz govora iščitava da će u državi sve biti podređeno ratu, ne sprema im se ništa dobro. No ne misli da bi to moglo značiti opću mobilizaciju - ono od čega se strahovalo. 

"Bio sam sto posto uvjeren da neće na tako važan datum objaviti mobilizaciju. Rusi su ratom zasad zadovoljni. Gledaju ga iz fotelje i slušaju ono što im se govori, slušaju o pobjedama. To je jedan osjećaj rata, a kad imate opću mobilizaciju - posve je nešto drugo. Tada bi bilo i više otpora", smatra.

"Mobilizacija u Rusiji već je počela"

Napominje da se mobilizacija u Rusiji ionako već odvija.

"Ali ne opća, nego mobilizacija rezervista, od 35-36 godina do 40. Njih ima više od milijun. Neki od njih dobivaju pozive, naravno, ovisno o situaciji na bojištu i rodu vojske kojem pripadaju", dodaje Vidmarović.

Bez obzira na relativno blag Putinov govor, opasnost od eskalacije sukoba još uvijek je značajna. Niz je okolnosti koje bi krhki svjetski mir mogle ugroziti.

Vladimir Putin na Dan pobjede u Moskvi Parada u Moskvi Foto: AFP

"Što ako strada osoblje humanitarnog konvoja u Ukrajini? Kako će se to tretirati? Pristupanje Švedske i Finske će izazvati nove probleme i preraspoređivanje ruskih snaga uz njihove granice. Negativni scenariji su još uvijek izgledniji nego pozitivni", zaključuje Vidmarović. 

 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene