Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužitelj traži jednomjesečni pritvor

VIDEO: Glavašu 40 dana pritvora, sporna namjera uzimanja državljanstva BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor Branimiru Glavašu, potvrdila je glasnogovornica Suda BiH Manuela Hodžić. U roku od 40 dana Tužiteljstvo treba dostaviti sudu ekstradicijske dokumente.

Glavaš se sada nalazi u ekstradicijskom pritvoru koji može potrajati do završetka ekstradicijskog postupka. Hodžić je istaknula kako je riječ o prvostupanjskoj odluci na koju i tužiteljstvo i obrana mogu uložiti priziv u roku od 24 sata. Glavašev odvjetnik Nikica Gržić, koji je izjavio kako je zaprepašten odlukom suda BiH, potvrdio je kako će u zakonskom roku uložiti žalbu, no kakav god njen rezultat bio odluka prizivnog vijeća suda BiH ne može se očekivati prije ponedjeljka što znači da Glavaš do tada svakako ostaje u pritvoru. 'Ja u 30 godina svoje prakse nisam vidio ovakvu sudsku odluku', kazao je Gržić istaknuvši kako je njegov branjenik zadržan u pritvoru unatoč činjenici da je sud utvrdio kako Glavaš ima potpuno ispravne dokumente kojima dokazuje državljanstvo BiH.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces" Ilustracija Osuđivani nasilnik Stravičan zločin u susjednoj zemlji: Ubio bivšu partnericu pred djetetom pa ga oteo

'Sve se svodi na političke ocjene, a ne na pravo'

Glasnogovornica Suda BiH također je potvrdila kako je stajalište suda da su Glavaševi dokumenti iz BiH ispravni i izdani sukladno zakonu. 'Pravno tumačenje suca koji je radio na ovom predmetu, Branko Perić, je kako je odluka o pritvoru svojevrsni presedan no konačnu odluku imat će prizivno vijeće', kazala je Hodžić. Gržić je kazao novinarima kako pak iz sudske odluke proistječe da je Hrvatska zapravo ta koja je dužna u roku od 40 dana dostaviti sve spise propisane zakonom radi izručenja Glavaša Hrvatskoj. 'Sve se svodi uglavnom na političke ocjene, a ne na pravo', kazao je Gržić ustvrdivši kako je Glavaševo državljanstvo BiH i dalje zapreka za njegovo izručenje.

'Elementarno kršenje zakona'

Objašnjavajući kakvi su to politički razlozi vodili suca Perića, Gržić je kazao kako je riječ o njegovoj (sučevoj) ocjeni da neke osobe izbjegavaju kazneni progon sklanjanjem u drugu državu. 'Sud misli da je Glavaš upisom u knjigu državljana pokušao izbjeći kazneni progon u Hrvatskoj jer je upis obavljen nakon započinjanja postupka u kojemu je sada nepravomoćno osuđen', kazao je Gržić. 'Ovo je elementarno kršenje zakona', zaključio je Gržić.

Sudac: Očita namjera da se izbjegne procesuiranje i eventualne posljedice osude za kazneno djelo 
 

'Sud BiH prihvatio je činjenicu da je Branimir Glavaš 22. 10. 2008 godine na zakonit način stekao državljanstvo BiH, ali je zaključio da je upis u državljanstvo zatražen sa očiglednom namjerom izbjegavanja procesuiranje i eventualnih posljedica osudu za kazneno djelo ratnog zločina', stoji u priopćenju Suda BiH. Sud je iznio stanovište da se ekstradicijski pojam državljanstava mora tumačiti tako da se pravo na državljanstvo ne smije svjesno i namjerno koristiti u cilju sticanja neprava. Sud u svojoj odluci, pored ostalog, navodi i da se između ustavnog cilja i svrhe državljanstva i izvršenja pravde, kao fundamentalnog principa moderne države, mora uspostaviti ravnoteža da bi se osigurao pravni poredak na najboljim pravnim standardima.

'Kruto tumačenje pojma državljanstva ugrožava pravni poredak i pravdu'

Sud navodi da u specifičnom kontekstu zemalja u okruženju kruto tumačenje pojma državljanstva očigledno podriva pravni poredak i ugrožava pravdu. Sud je, također, primijetio da postoji obaveza država regije da isporučuju osumnjičene za ratne zločine Haškom tribunalu, koja je uspostavljena na nivou UN-a, i koju treba tumačiti kao opšte prihvaćenu vrijednost. Jednomjesečni pritvor zatražilo je Tužiteljstvo BiH. Branimir Glavaš, koji je nakon nepravomoćne presude za ratni zločin u Hrvatskoj pobjegao u BiH, trenutačno se nalazi u pritvorskoj jedinici Suda BiH u Sarajevu, gdje je smješten u srijedu.

>> VIDEO: Glavaš priveden, u pritvoru do jutra

Tužiteljstvo BiH zatražilo je u četvrtak da se Branimiru Glavašu, koji je nakon nepravomoćne presude za ratni zločin u Hrvatskoj pobjegao u BiH, produži pritvor za mjesec dana, dok su sam Glavaš i njegov odvjetnik Nikica Gržić zatražili od Suda BiH da ga se odmah pusti na slobodu. Na ročištu održanom pred Sudom BiH Tužiteljstvo je ocijenilo kako postoje razlozi da se Glavaša zadrži u jednomjesečnom pritvoru, što je potvrdio glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milorad Barašin. 'Tražimo jednomjesečni pritvor te razmatranje mogućnosti za ostvarivanje pretpostavki koje bi vodile Glavaševoj ekstradiciji', rekao je u izjavi Barašin, dodavši kako je vrijeme da se poveća kontrola nad odlukama koga se prima u državu i naglasivši kako su primjeri poput Glavaševog sve češći u regiji.

'Sanader nalogodavac, Faber progonitelj'

Glavaš je pak iznoseći svoju obranu pred Brankom Perićem, sucem za prethodno saslušanje, zatražio da ga se pusti na slobodu s obzirom da je državljanin BiH. Kazao je kako je u svakom trenutku spreman pristupiti novom suđenju po optužnici kojom ga se teretilo u RH, no da je to spreman učiniti jedino pred nepristranim sudom. 'Takvim smatram Sud BiH', kazao je Glavaš. Glavaš je obrazlažući predmet koji se protiv njega vodio pred zagrebačkim Županijskim sudom kazao kako je to bio 'politički motiviran i politički konstruiran proces'. Kao nalogodavca je ponovno optužio hrvatskog premijera Ivu Sanadera, a aktualnog ravnatelja policije Vladimira Fabera opisao kao svog 'glavnog političkog progonitelja'.

'Privođenje protuzakonito'

Glavaš je kazao kako nije počinio nikakve zločine u razdoblju 1991-1992. niti je pak naložio izvršenje zločina. 'Kao građanin BiH ne bježim ni od kakvih sudskih postupaka i želim da mi se sudi pred nepristranim sudom', kazao je Glavaš. Odvjetnik Gržić je pred sucem ustvrdio kako je Glavaševo privođenje bilo protuzakonito jer zakoni BiH predviđaju mogućnost privođenja samo ako je riječ o strancima za kojima je raspisana međunarodna tjeralica, a za koje se vjeruje da bi mogli pobjeći iz BiH.

'Postoje i politički kanali'

Glavaš je prvi Hrvat s dvostrukim državljanstvom kojeg bi BiH mogla izručiti. Pitanje je zašto je on drugačiji od primjerice doktora Ognjena Šimića. 'Postoje i politički kanali koji zbog osjetljivosti slučaja Glavaš traže dodatne informacije', kaže Krunislav Olujić, bivši predsjednik Vrhovnog suda. Od ostalih hrvata sklonjenih u BiH Glavaš se razlikuje i po težini kaznenog djela. 'Opravdano je pretpostaviti da je međunarodna zajednica, s obzirom na težinu kaznenog djela i posebnog interesa javnosti, u sve to umiješala prste', rekao je Olujić.

Dodatne provjere dokumenata

Iz tužiteljstva BiH jučer je potvrđeno kako je Glavaš zadržan da bi se obavile dodatne provjere. Glasnogovornik Tužiteljstva Boris Grubešić nije želio pojasniti o kakvim se točno provjerama radi no odvjetnik Gržić je iznio pretpostavku kako je riječ o dokumentima koji dokazuju Glavaševo bosanskohercegovačko državljanstvo. Gržić je rekao da je Glavaš tijekom saslušanja u Tužiteljstvu predočio važeće dokumente koji potvrđuju da je on državljanin BiH. Gržić drži kako je to bilo dovoljno da bi se njegova branjenika pustilo na slobodu, budući da BiH ne izručuje svoje državljane.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene