Foto: Interpol
Foto: Interpol

Splitsko Županijsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv 35-godišnjeg Branimira Čalete, koji je prije šest godina u hostelu u Ukrajini ubio trudnu Ukrajinku s kojom je bio u ljubavnoj vezi, objavio je u ponedjeljak splitski ŽDO, ne navodeći ime optuženika.


Optuženi muškarac nakon ubojstva je preko Slovačke pobjegao u Hrvatsku, gdje je sve do početka srpnja bio slobodan jer Hrvatska ne izručuje svoje državljane zemljama koje nisu članice EU-a, a uhićen je tek nakon što je iz Ukrajine stigla zamolnica za ustupanje kaznenog progona.

Vezani članci Zgrada u kojoj je pronađena ubijena žena - 4 Procurili rezultati obdukcije strankinje koja je pronađena mrtva u stanu u gradu Krku, slučaj je dobio veliki zaokret? Policija, ilustracija - 1 Stravično ubojstvo žene na Krku: Nitko je nije vidio danima, ali susjedima je jedan detalj bio alarmantan

Splitsko je tužiteljstvo nakon provedene istrage protiv njega podignulo optužnicu tereteći ga da je 15. rujna 2013. između 14:15 i 20 sati u sobi hostela u Ukrajini ubio 36-godišnju državljanku Ukrajine s kojom je bio u ljubavnoj vezi i za koju je znao da je u visokom stadiju trudnoće.

Ubio ju je tupim i tvrdim predmetima

Muškarac je ženu ubio tupim i tvrdim predmetima kojima ju je snažno udario po glavi i nanio joj osobito teške tjelesne ozljede opasne za život zbog kojih su preminule ona i nerođeno dijete, objavilo je splitsko Županijsko državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama ne otkrivajući identitet okrivljenika.

Optuženik, koji uz hrvatsko ima i slovačko državljanstvo, nakon ubojstva je pobjegao, a na nepoznatom mjestu odbacio je svoju odjeću te odjeću i mobitel žrtve.

Tužiteljstvo je predložilo da se protiv njega produlji istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela.

Živio je godinama znajući da je tražen

Dnevnik Slobodna Dalmacija objavio je početkom srpnja nakon uhićenja da je Branimir Čaleta, 35-godišnji konobar iz Vinovca u općini Marina, punih šest godina živio i sezonski radio u Hrvatskoj, iako je još u listopadu 2013. ukrajinski Interpol za njim izdao međunarodnu tjeralicu zbog ubojstva njegove tadašnje djevojke Ganne Kitaeve, 36-godišnje menadžerice u osiguravajućem društvu iz Dnjepropetrovska.

Čaleta je navodno sve te godine živio znajući da je tražen i povremeno bi preko svog odvjetnika provjeravao događa li se što u vezi s njegovim slučajem.

Nakon što je je 1. srpnja iz Ukrajine stigla zamolnica za poreuzimanje kaznenog progona protiv Čalete tužiteljstvo je izdalo nalog policiji koja ga je uhitila 5. srpnja u jutarnjim satima na Rabu, gdje je radio kao konobar. (Hina)