Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Brammertz i Lovrin zadovoljni suradnjom haškog tužiteljstva i Zagreba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni haški tužitelj Serge Brammertz susreo se u četvrtak, tijekom prvog posjeta Zagrebu, s hrvatskom ministricom pravosuđa Anom Lovrin s kojom se suglasio da je suradnja Zagreba s tužiteljstvom dobra i puna.

"Nema sumnje da će suradnja biti dobra kao i u prošlosti", rekao je Brammertz nakon sastanka s Lovrin u sklopu svog prvog posjeta Zagrebu i regiji otkako je krajem prošle godine preuzeo dužnost od dosadašnje glavne tužiteljice Carle del Ponte.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Ilustracija Bliži se rok Šef WHO-a upozorio na rok za dogovor o pandemijama: "Buduće generacije ovo nam možda neće oprostiti"

Prema njegovim riječima, s Lovrin je razgovarao o mehanizmima daljnje suradnje, osobito o dostupnosti hrvatskih arhiva i svjedoka, kao i o njihovoj zaštiti.

Potvrdivši predanost tužiteljstva za progon svih počinitelja zločina, uključujući i onih u bijegu, Brammertz je istaknuo da je velika
odgovornost na tužiteljima pojedinih zemalja regije koji rade "težak posao u zahtjevnom okruženju".

Pred Haškim sudom trenutno bježe četiri optuženika - Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Goran Hadžić i Stojan Župljanin.

Ministrica Lovrin ocijenila je da je suradnja s tužiteljstvom ICTY-a
"dobra i puna" i da se nekoliko otvorenih pitanja vezanih za tekuće postupke odnose na ramjenu i korištenje dokumentacije.

Novi glavni haški tužitelj Brammertz u petak će se susresti s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i potpredsjednicom Vlade Jadrankom Kosor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene