Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz susreo se u četvrtak, tijekom prvog posjeta Zagrebu, s hrvatskom ministricom pravosuđa Anom Lovrin s kojom se suglasio da je suradnja Zagreba s tužiteljstvom dobra i puna.


"Nema sumnje da će suradnja biti dobra kao i u prošlosti", rekao je Brammertz nakon sastanka s Lovrin u sklopu svog prvog posjeta Zagrebu i regiji otkako je krajem prošle godine preuzeo dužnost od dosadašnje glavne tužiteljice Carle del Ponte.

Vezani članci Slika nije dostupna Pusić: Zakon o suradnji s Haaškim sudom obveza je za sve Slika nije dostupna 'Srbija napreduje, ali nema potpune suradnje'

Prema njegovim riječima, s Lovrin je razgovarao o mehanizmima daljnje suradnje, osobito o dostupnosti hrvatskih arhiva i svjedoka, kao i o njihovoj zaštiti.

Potvrdivši predanost tužiteljstva za progon svih počinitelja zločina, uključujući i onih u bijegu, Brammertz je istaknuo da je velika
odgovornost na tužiteljima pojedinih zemalja regije koji rade "težak posao u zahtjevnom okruženju".

Pred Haškim sudom trenutno bježe četiri optuženika - Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Goran Hadžić i Stojan Župljanin.

Ministrica Lovrin ocijenila je da je suradnja s tužiteljstvom ICTY-a
"dobra i puna" i da se nekoliko otvorenih pitanja vezanih za tekuće postupke odnose na ramjenu i korištenje dokumentacije.

Novi glavni haški tužitelj Brammertz u petak će se susresti s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i potpredsjednicom Vlade Jadrankom Kosor.