Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šešeljevski cirkus

'Pogledajte kako žive Srbi u Hrvatskoj nakon progona u organizaciji režima Franje Tuđmana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Božo Petrov poručio je da se u Srbiji ponašaju kada da se u slučaju Šešelj radi o suđenju za lakši prometni prekršaj. Ubrzo je stigao odgovor iz srbijanske vlade, a oglasio se i sam Šešelj.

Božo Petrov na svom se Facebook profilu osvrnuo na slučaj Vojislava Šešelja uz poruku da je nedopustivo da Šešelj ne nazoči izricanju presude. U nastavku pročitajte što je napisao čelnik Mosta:

Pročitajte i ovo Božo Petrov Osvrnuo se i na poljoprivrednike Božo Petrov o Mostovu programu: "Treba nam obiteljski turizam, dosta je apartmanizacije" Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um"

'Vidim da su mnogi u Srbiji zaboravili na neke događaje. Tako se Vojislavu Šešelju, optuženom za teške zločine, koji danas s još većom žestinom ponavlja teze i postupke koji su doveli do strahovitih stradanja i razaranja, takvo ponašanje tolerira, pa i odobrava. I ne samo to, umjesto da se Šešelja smjesta uhiti i otpremi u Haag, u Srbiji se ponašaju kao da je riječ o suđenju za lakši prometni prekršaj. Pravilnik Haaškog suda o postupku i dokazima vrlo jasno kaže da optuženi mora biti prisutan na objavi presude. U obrazloženju odluke da se Šešelju dozvoli da u vrijeme izricanja presude bude u Beogradu, ICTY navodi da će presuda biti izrečena u odsustvu ne zato što se njegova nazočnost ne zahtjeva, već zato što on to odbija i zato “što srpske vlasti ne primjenjuju odgovarajuća sredstva da ga na to primoraju“. Ako Srbija misli da su na takvo ponašanje svi u Hrvatskoj slijepi, varaju se. Hrvatsku su u pregovorima oko pristupanja Europskoj Uniji stopirali i minirali radi puno manje bitnih stvari. Gospodo, vrijeme je za katarzu', napisao je Petrov.

Izricanje presude bez prisustva Šešelja komentirala je Vesna Pusić. Novinare je zanimalo bili u takvoj situaciji trebao reagirati netko iz Hrvatske. 'Što se Hrvatske tiče samo o stavu budući da je Hrvatska surađivala i surađuje s Međunarodnim tribunalom u Hagu, reagirati sa svojim stavom, a naš stav bi trebao i mora biti da u ovom slučaju optuženik mora biti na licu mjesta prisutan na sudu kada se izriče presuda. Onaj tko bi u prvom redu trebao reagirati je Republika Srbija i to osigurati', rekla je Pusić.

'Smije nam se u lice'

Prvi potpredsjednik hrvatske vlade Tomislav Karamarko izjavio je u četvrtak kako će Hrvatska reagirati ukoliko optuženiku za ratne zločine Vojislavu Šešelju bude omogućeno da odluči hoće li doći na izricanje presude na Haaškom sudu.

"To sa Šešeljem je presmiješno, radi se o zločincu, ovo su sada već perverzne nekakve varijante i mogućnosti," rekao je Karamarko u Šibeniku odgovarajući na upit novinara kako komentira najave iz Haaškog suda da Vojislav Šešelj može odlučiti hoće li se pojaviti pred sudom kada mu bude izricao presudu.

"Očigledno se radi o zločincu koji se smije svima nama u lice, i cijelom svijetu i Haaškom sudu," dometnuo je Karamarko.

Na upit hoće li Hrvatska reagirati u vezi mogućnosti da Šešelj odlučuje o odlasku na izricanje presude na Haaški sud, Karamarko je odgovorio: "Pa, naravno da će se trebati reagirati ako bude tako".

Odgovorio i srbijanski ministra unutarnjih poslova

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović oštro je odgovorio na Facebook status Bože Petrova. Poručio mu je neka pogleda u vlastito dvorište i vidi kako žive Srbi u Hrvatskoj nakon, kako je rekao, progona u organizaciji režima Franje Tuđmana.

Stefanović je rekao kako Petrov ne želi vidjeti , citiram - crnokošuljaše koji paradiraju središtem Zagreba, uništavanje ćiriličnih ploča i prema njegovim riječima, sustavno sprječavanje povratka Srba na stoljetna ognjišta.

Javio se i Šešelj

Haški optuženik i predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj poručio je u četvrtak da ga ne interesira izricanje presude njemu u Haškom sudu niti želi pratiti video-linkom 31. ožujka i najavio žalbu na presudu "kakva god ona bude".

"Zašto bih prihvatio da pratim izricanje presude posredstvom video-linka kad je obveza državne televizije Srbije da to izravno prenosi?", upitao je Šešelj na konferenciji za novinare.

On je ustvrdio kako "ima saznanja" da će mu biti izrečena kazna od 25 godina zatvora, rekavši kako posjeduje informacije da je pomoćnik tužitelja za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić navodno prenio hrvatskim dužnosnicima da će "Šešelj biti osuđen na 25 godina".

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene