Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osama bin Laden postao je bjegunac broj jedan nakon napada 11. rujna. Iste godine počinje vojna akcija u Afganistanu.


Hrvatska je u Afganistan poslala svoje vojnike u veljači 2003.
Trenutačno je u jednom od najkritičnijih ratnih žarišta 320 hrvatskih vojnika i policajaca. Iduće godine ta bi se brojka, trebala popeti na 350.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović o najavi SAD-a za ulaganje u Inicijativu Tri Mora: "Ako se radi o milijardu dolara za tu cijelu regiju, a to je pola Europe, to nije dovoljno ni za kavu" Premijer Andrej Plenković Premijer Plenković o povlačenju hrvatskih vojnika iz Afganistana: "O tome nije bilo nikakvih riječi"

Smješteni su u glavnom gradu Kabulu, te na sjeveru zemlje u gdje obučavaju tamošnju vojsku. Ministar obrane Davor Božinović u razgovoru za Novu TV kaže kako Bin Ladenovo ubojstvo, kad je u pitanju Hrvatska, neće utjecati na daljnje akcije u Afganistanu.

>> Struka impresionirana: 'Upali su mu u spavaću sobu, gdje je najranjiviji'

'NATO se priprema za proljeće koje je samo po sebi prepuno izazova pa samo ubojstvo neće dovesti do promjena. Snage su pod visokim stupnjem sigurnosti, to je takva akcija, ubojstvo ne bi trebalo imati utjecaja na to pa i na hrvatske snage', tvrdi ministar Božinović.

Naglasio je kako talibani i Al Qaida nisu isto te da ne misli da će doći do velikih promjena na terenu. 'Ono što je moguće da ovo dovede do bržeg prijenosa na afganistanske snage sigurnosti', naglašava Božinović.