Davor Božinović
Davor Božinović Foto: DNEVNIK.hr

Temeljem Memoranduma ministarstva dviju država surađivat će po pitanju sprječavanja, otkrivanja, istraživanja i obavljanja drugih radnji u svrhu suzbijanja terorizma i teških kaznenih djela transnacionalne prirode.


Dan nakon zajedničke, američko-hrvatske obznane hrvatskog ulaska u završnicu procesa pristupanja američkom Programu izuzeća od viza službenim ispunjenjem uvjeta spuštanja broja odbijenih viza hrvatskih građana za SAD ispod 3 posto, poduzet je još jedan važan korak za završetak tog procesa.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija (FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Na sjednici VNS-a razgovarali i o obveznom cijepljenju: "Moramo učiniti sve da se protiv korone cijepi najveći broj građana" Ilustracija Sve na jednom mjestu: Pogledajte nove mjere i zabrane u borbi protiv koronavirusa

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i izvršni pomoćnik načelnika za operativnu podršku Uprave za carinu i zaštitu granica Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a Pete Flores, virtualno su potpisali Memorandum o suradnji u upotrebi informacija o putnicima u zračnom prometu između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

Virtualno potpisivanje istovremeno se odvijalo na dvije lokacije, u Zagrebu i Washingtonu. Uz ministra Božinovića bili su i veleposlanik SAD u RH, William Robert Kohorst te državna tajnica za europske i međunarodne poslove Terezija Gras, a potpisani primjerci veleposlanstvima će se uputiti na potpis drugoj strani, čime će postati službeni dokumenti.

Temeljem Memoranduma, koji je pravna podloga za razmjenu podataka o putnicima, ministarstva dviju država surađivat će po pitanju sprječavanja, otkrivanja, istraživanja i obavljanja drugih radnji u svrhu suzbijanja terorizma i teških kaznenih djela transnacionalne prirode, a sve s ciljem zaštite zakonitih putovanja hrvatskih i američkih državljana između dvije zemlje.

Ministar Božinović, pojasnivši cilj i svrhu potpisivanja Memoranduma, u svojoj izjavi za medije istaknuo je kako je ukidanje američkih viza za hrvatske državljane cilj kojemu Hrvatska teži još od uspostave diplomatskih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama u svibnju 1992. godine, te da je ovo još jedan konkretan korak naprijed u ispunjavanju uvjeta za pristupanje američkom Programu izuzeća od viza.

"Iz dana u dan dovršavamo sve tehničke stvari koje smo uspjeli provesti uz, ja bih kazao, veliki angažman obiju strana i unatoč krizi izazvanoj pandemijom COVID 19. … uspjeli smo, ne samo pregovarati o memorandumu, već ga i potpisati na način da smo postigli ono što nam je cilj", naglasio je ministar Božinović osvrnuvši se i na operativno pitanje razmjene podataka o putnicima u zračnom prometu.

"U sklopu napora za ispunjavanje uvjeta mi i dalje predano radimo. Prije svega se to odnosi na uspostavu poveznica između MUP-a i avio-prijevoznika koji prevoze putnike u Republiku Hrvatsku. Podatke razmjenjujemo sa 104 aviokompanije, a sa preostale 44 smo u fazi testne pripreme VPN veze preko koje se razmjenjuju podaci o putnicima koji su interesantni sa sigurnosne točke gledišta", zaključio je ministar Božinović.

"Potpisivanje Memoranduma o suradnji RH i SAD u upotrebi informacija o putnicima u zračnom prometu veliki je korak u ispunjavanju uvjeta za pristupanje Programu izuzeća od viza. Hrvatska korak po korak ispunjava uvjete za kvalifikaciju" potvrdio je i danas veleposlanik Kohorst, spomenuvši da postoji entuzijazam i marljivi rad s obje strane, da je suradnja na ispunjenju ovih ciljeva izvrsna te da se nadaju ulasku Hrvatske u Program izuzeća od viza u skorijoj budućnosti.