Opasan teren, prekriven šumama, dijelom i minama, čuvaju termovizijske kamere. To je državna granica s Bosnom i Hercegovinom u Sisačko-moslavačkoj županiji. Pojačanim nadzorom pokušava se spriječiti nezakoniti prelazak granice.

Galerija


Pomoću kamera policija uoči migrante još na teritoriju BiH, što im pomaže u odvraćanju.

Vezani članci Davor Božinović Božinović: "Ilegalni ulazak na teritorij suverene države sigurno nije u skladu s međunarodnim pravom'' Migranti probili granicu - 4 Turska objavila da je u EU pustila više od 75.000 migranata, Frontex šalje pojačanja i diže razinu uzbune

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović prošao je sve od barikada, do čeka, minskog polja i kamera uzduž granice s BiH, ali nije otkrio hoće li i koliko migranata Hrvatska morati prihvatiti. “Naravno, ljudski faktor je bitan, međutim tehnika nam omogućava da racionalno trošimo sve resurse“, kaže Božinović.

Do danas je bilo 8660 nezakonitih prijelaza granice. U već spomenutoj županiji broj krijumčarenja je u porastu. Nepregledni šumski teren u tome im ne pomaže, pa se podosta oslanjaju na termovizijske kamere.

Načelnik PP-a Gvozd Mijo Rapić podijelio je detalje o funkcioniranju kamera. “Na 20 kilometara možemo uočiti kretanje osobe. Da vidite otprilike kako to izgleda, znači sad smo debelo u teritoriju Bosne i Hercegovine“, objasnio je Rapić pokazujući video kamera.

Diljem granice postavljene su promatračnice. No postoji problem – 16 četvornih kilometara zagađeno je minama. Razminiranje plaćaju Europska unija i hrvatski proračun, razlog miniranja područja otkrio je načelnik Hrvatskog centra za razminiranje civilne zaštite Nikša Bogdanić. “To je područje koje je bilo na granici razgraničenja Armije BiH i srpskih paravojnih snaga tijekom Domovinskog rata“, rekao je Bogdanić.

Ponegdje su postavljene i fizičke prepreke zbog zaštite granice. Ministar kaže da je Hrvatska spremna za ulazak u Schengen. U čuvanju granice u ovoj županiji surađuju svi, općine i gradovi, lokalno stanovništvo i udruge, svi dojavljuju i pomažu policiji i specijalcima.

Do sada je za zaštitu hrvatske granice uloženo oko milijardu kuna, u planu je investiranje još novca. No kako nema besplatnog ručka, i za europski novac treba nešto dati zauzvrat. Postavlja se pitanje hoće li Hrvatska morati i koliko migranata prihvatiti.

“Na Hrvatsku nitko niti vrši niti može vršiti pritisak. Niti smo se mi na išta obvezali i sigurno ako bi Hrvatska pridonosila, to je jedna simbolička gesta, ali o tome ćemo tek razgovarati“, izjasnio se Božinović.

Dok se ne nađe rješenje, Hrvatska će strogo kontrolirati nezakonite ulaske u zemlju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr