Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

8660 ilegalnih prelazaka u 2019.

Hrvatska je potrošila milijardu kuna na zaštitu granice, no broj krijumčarenja migranata je u porastu

Ministar Božinović na granici (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar Božinović na granici (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ministar Božinović na granici (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Božinović na granici (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Opasan teren, prekriven šumama, dijelom i minama, čuvaju termovizijske kamere. To je državna granica s Bosnom i Hercegovinom u Sisačko-moslavačkoj županiji. Pojačanim nadzorom pokušava se spriječiti nezakoniti prelazak granice.

Pomoću kamera policija uoči migrante još na teritoriju BiH, što im pomaže u odvraćanju.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Motivacija uoči izbora Davor Božinović komentirao snimku predsjednika stranke i otkrio hoće li tražiti krivca: "Kada malo bolje poslušate..." Ilustracija Trećinu ukupnog broja Hrvatska je ove godine uhitila 1700 krijumčara: Čak 80 posto više nego prošle godine

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović prošao je sve od barikada, do čeka, minskog polja i kamera uzduž granice s BiH, ali nije otkrio hoće li i koliko migranata Hrvatska morati prihvatiti. “Naravno, ljudski faktor je bitan, međutim tehnika nam omogućava da racionalno trošimo sve resurse“, kaže Božinović.

Do danas je bilo 8660 nezakonitih prijelaza granice. U već spomenutoj županiji broj krijumčarenja je u porastu. Nepregledni šumski teren u tome im ne pomaže, pa se podosta oslanjaju na termovizijske kamere.

Načelnik PP-a Gvozd Mijo Rapić podijelio je detalje o funkcioniranju kamera. “Na 20 kilometara možemo uočiti kretanje osobe. Da vidite otprilike kako to izgleda, znači sad smo debelo u teritoriju Bosne i Hercegovine“, objasnio je Rapić pokazujući video kamera.

Diljem granice postavljene su promatračnice. No postoji problem – 16 četvornih kilometara zagađeno je minama. Razminiranje plaćaju Europska unija i hrvatski proračun, razlog miniranja područja otkrio je načelnik Hrvatskog centra za razminiranje civilne zaštite Nikša Bogdanić. “To je područje koje je bilo na granici razgraničenja Armije BiH i srpskih paravojnih snaga tijekom Domovinskog rata“, rekao je Bogdanić.

Ponegdje su postavljene i fizičke prepreke zbog zaštite granice. Ministar kaže da je Hrvatska spremna za ulazak u Schengen. U čuvanju granice u ovoj županiji surađuju svi, općine i gradovi, lokalno stanovništvo i udruge, svi dojavljuju i pomažu policiji i specijalcima.

Do sada je za zaštitu hrvatske granice uloženo oko milijardu kuna, u planu je investiranje još novca. No kako nema besplatnog ručka, i za europski novac treba nešto dati zauzvrat. Postavlja se pitanje hoće li Hrvatska morati i koliko migranata prihvatiti.

“Na Hrvatsku nitko niti vrši niti može vršiti pritisak. Niti smo se mi na išta obvezali i sigurno ako bi Hrvatska pridonosila, to je jedna simbolička gesta, ali o tome ćemo tek razgovarati“, izjasnio se Božinović.

Dok se ne nađe rješenje, Hrvatska će strogo kontrolirati nezakonite ulaske u zemlju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene